Zelí dušené s vlašskými ořechy

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

1 hlávka mladého zelí
200 g vlašských ořechů, též mandle jsou použitelné
1 citron
3 PL medu
3 PL másla
1/8 l suchého bílého vína
1/8 l vývaru - drůbeží, hovězí (nebo horká voda)
sůl
bílý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Zelí pokrájíme a lehce posypeme solí. Zatím, co se zelí potí, v kastrolu rozpustíme máslo s medem. Přihodíme lehce vymačkané zelí a několik minut posmažíme. Zužitkujeme citron. Nejprve ho odrhneme pod horkou vodou. Pak mu ostrouháme kuru a v konci z něho vymačkáme šťávu. (Něco mi to připomíná, ale jsem již dlouho ženat a ne vše si tak přesně pamatuji). Šťávou z citronu obohatíme zelí v kastrolu, podlijeme vývarem, okořeníme bílým pepřem a citronovou kůrou. Vymícháme a necháme na pomalém ohni dusit okolo půlhodiny. Pomeleme ořechy na strouhankových očkách, přidáme k zelí, lehce skropíme vínem a ještě necháme tak čtvrt hodinky dusit.

  2. Tento recepis má několik závažných zádrhelů, na které je třeba upozornit: 1. Nikde nedostanete osminku vína. Musíte koupit minimálně sedmičku. Nejste škrt, vezmete dvě. 2. Ořechy, třeba je ozkoušet jestli nejsou žluklé, lze též zaměnit mandlemi. Tudíž! Začnete koštovat víno! K tomu zakusovat ořechy (mandle) – a následky si potom člověk nese v plné míře.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!