Zeleninové ragú a jáhlové krokety
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Na ragú:
- směs zeleniny:
- 200 g růžičková kapusta
- 200 g brokolice
- 200 g mrkev
- 200 g kedlubna
- 1 cibule
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 200 ml 12% smetany na vaření
- sůl
- mletý bílý pepř
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky cukru
- Na krokety:
- 1 malá cibule
- 20g másla
- 200 g jáhel
- 1 vejce
- gelový zeleninový bujon Knorr
- hrst sekané petrželové natě
- sůl
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- olej (sádlo) na smažení
Postup Zeleninové ragú a jáhlové krokety
Postup přípravy receptu
-
Očištěnou zeleninu překrájíme na tvary, které se nám líbí, brokolici rozebereme na růžičk.
Vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme na skus cca 7 minut.
Zeleninu zcedíme /vývar uchováme pro další použití/ a prudce zchladíme ledovou vodou, abychom zachovali hezkou svěží barvu.
Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli a vmícháme mouku.
Naředíme cca 500 ml zeleninového vývaru, dochutíme solí, bílým pepřem, citronovou šťávou a cukrem a na mírném ohni necháme 15 minut probublávat.
Nakonec zjemníme smetanou a přidáme uvařenou zeleninu.
Jáhly propláchneme vroucí vodou a v sítku necháme okapat.
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět.
Přisypeme jáhly, zalijeme 500 ml vody a přidáme gelový bujon. Na velmi mírném ohni vaříme doměkka.
Do chladné jáhlové kaše přidáme vece, muškátový oříšek, petrželovou nať, případně dosolíme.
Z této hmoty tvoříme v navlhčených dlaních šištičky, které pak smažíme na rozpáleném tuku ze všech stran dozlatova. Hrozně to prská, příště budu dělat ve fritéze.