Zeleninové ragú a jáhlové krokety

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

Na ragú:
směs zeleniny:
200 g růžičková kapusta
200 g brokolice
200 g mrkev
200 g kedlubna
1 cibule
50 g másla
50 g hladké mouky
200 ml 12% smetany na vaření
sůl
mletý bílý pepř
1 lžíce citronové šťávy
2 lžičky cukru
Na krokety:
1 malá cibule
20g másla
200 g jáhel
1 vejce
gelový zeleninový bujon Knorr
hrst sekané petrželové natě
sůl
špetka strouhaného muškátového oříšku
olej (sádlo) na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Očištěnou zeleninu překrájíme na tvary, které se nám líbí, brokolici rozebereme na růžičk.

  2. Vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme na skus cca 7 minut.

  3. Zeleninu zcedíme /vývar uchováme pro další použití/ a prudce zchladíme ledovou vodou, abychom zachovali hezkou svěží barvu.

  4. Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli a vmícháme mouku.

  5. Naředíme cca 500 ml zeleninového vývaru, dochutíme solí, bílým pepřem, citronovou šťávou a cukrem a na mírném ohni necháme 15 minut probublávat.

  6. Nakonec zjemníme smetanou a přidáme uvařenou zeleninu.

  7. Jáhly propláchneme vroucí vodou a v sítku necháme okapat.

  8. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět.

  9. Přisypeme jáhly, zalijeme 500 ml vody a přidáme gelový bujon. Na velmi mírném ohni vaříme doměkka.

  10. Do chladné jáhlové kaše přidáme vece, muškátový oříšek, petrželovou nať, případně dosolíme.

  11. Z této hmoty tvoříme v navlhčených dlaních šištičky, které pak smažíme na rozpáleném tuku ze všech stran dozlatova. Hrozně to prská, příště budu dělat ve fritéze.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!