Zeleninová polévka s kari a zázvorem
Recepty, PolévkySuroviny
- 2 větší mrkve
- 1/4 celeru
- 1/2 menšího květáku
- 3 velké brambory
- 3 žampiony
- 3 PL oleje
- 10 dkg slaniny -nemusí být
- 2 PL koriandru čerstvého nebo 1/2 KL koriandru mletého
- 2 PL čerstvého zázvoru nebo 1/2 KL zázvoru mletého
- 2 bobkové listy
- 2 stroužky česneku
- 2 PL citronové šťávy
- 2,5 KL kari koření
- pažitka
- sůl
- mletý pepř
- 1 l vody nebo zeleninového vývaru
- smetana
Postup Zeleninová polévka s kari a zázvorem
Postup přípravy receptu
-
Mrkev, celer, brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Květák rozebereme na malé růžičky, žampiony nakrájíme na plátky.
Do hrnce dáme trochu oleje a osmažíme slaninu, na to přidáme všechnu zeleninu a cca 5 minut restujeme.
Do orestované zeleniny přidáme nastrouhaný zázvor, propasírovaný česnek, bobkové listy, kari, koriandr, citronovou šťávu, sůl, pepř, zalijeme vodou a promícháme.
Vaříme pod pokličkou do změknutí zeleniny (cca 20 minut), pak polévku dle potřeby dochutíme, případně přidáme ještě vodu.
Polévka je sama o sobě hustá, takže není třeba zahušťovat máslovou jíškou.
Na talíři polévku posypeme pažitkou.