Vepřová kýta špikovaná domácí slaninou, mrkví, se zeleninovou omáčkou (PH)

Recepty, Pomalý hrnec

Suroviny

800 g vepřové kýty
200 g domácí uzené slaniny
4 mrkve
2 cibule
1 menší cuketa
1 kapie
3 stroužky česneku
3 snítky tymiánu
máslo na 1,5 prstu
sůl
pepř
olej

Postup přípravy receptu

  1. Mrkev očistíme, dvě rozkrojíme podél a dvě na kolečka, kapii na proužky, cibuli a cuketu na kolečka, česnek prolisujeme a polovinu slaniny nakrájíme na plátky a druhou na 1 cm špalíčky, které dáme na chvíli do mrazáku ztuhnout.

  2. Maso osolíme, opepříme z obou stran a provázkem stáhneme do válečku. Nožem uděláme otvory na mrkev a špalíčky slaniny. Takto připravené maso zprudka opečeme na pánvi s olejem ze všech stran.

  3. Do hrnce (PH) naskládáme kolečka cibule, část plátků slaniny, kapii, cuketu, mrkev, česnek, položíme maso, poklademe zbytkem slaniny, přidáme snítky tymiánu, podlijeme 1 dl vody a nastavíme LOW 8 hodin.

  4. Po 8 hodinách zkusíme, je-li maso již měkké, vyndáme ho a necháme 15 minut odpočinout. Mezitím odstraníme snítky tymiánu, vše rozmixujeme ponorným mixérem, ochutnáme a je-li potřeba, dochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme máslo na zjemnění chuti.

  5. Servírujeme nakrájené na plátky s omáčkou a jako přílohu jsem volila karlovarský knedlík.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!