Vepřová kýta špikovaná domácí slaninou, mrkví, se zeleninovou omáčkou (PH)
Recepty, Pomalý hrnecSuroviny
- 800 g vepřové kýty
- 200 g domácí uzené slaniny
- 4 mrkve
- 2 cibule
- 1 menší cuketa
- 1 kapie
- 3 stroužky česneku
- 3 snítky tymiánu
- máslo na 1,5 prstu
- sůl
- pepř
- olej
Postup Vepřová kýta špikovaná domácí slaninou, mrkví, se zeleninovou omáčkou (PH)
Postup přípravy receptu
-
Mrkev očistíme, dvě rozkrojíme podél a dvě na kolečka, kapii na proužky, cibuli a cuketu na kolečka, česnek prolisujeme a polovinu slaniny nakrájíme na plátky a druhou na 1 cm špalíčky, které dáme na chvíli do mrazáku ztuhnout.
Maso osolíme, opepříme z obou stran a provázkem stáhneme do válečku. Nožem uděláme otvory na mrkev a špalíčky slaniny. Takto připravené maso zprudka opečeme na pánvi s olejem ze všech stran.
Do hrnce (PH) naskládáme kolečka cibule, část plátků slaniny, kapii, cuketu, mrkev, česnek, položíme maso, poklademe zbytkem slaniny, přidáme snítky tymiánu, podlijeme 1 dl vody a nastavíme LOW 8 hodin.
Po 8 hodinách zkusíme, je-li maso již měkké, vyndáme ho a necháme 15 minut odpočinout. Mezitím odstraníme snítky tymiánu, vše rozmixujeme ponorným mixérem, ochutnáme a je-li potřeba, dochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme máslo na zjemnění chuti.
Servírujeme nakrájené na plátky s omáčkou a jako přílohu jsem volila karlovarský knedlík.