Znojemská vepřová játra
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 500 g jater
- 80 g slaniny + kousek sádla
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 větší nakládané okurky (na kostičky)
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce protlaku
- 1 lžíce papriky
- 1 lžíce hladké mouky
- vývar nebo voda
- 1 bobkový list
- kmín
- sůl
- pepř
- chilli
Postup Znojemská vepřová játra
Postup přípravy receptu
-
Slaninu, cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, omytá játra na větší kousky. Na sádle vyškvaříme slaninu a přidáme cibuli. Po zezlátnutí přihodíme česnek, kmín, bobkový list a játra. Restujeme krátce, jen co játra zbělají.
Přisypeme papriku a po zamíchání hořčic, jednu okurku a protlak. Krátce zarestujeme a zasypeme moukou. Vše dobře promícháme a zalijeme vývarem tak asi zároveň s játry. Mícháme až směs zhoustne.
Vaříme asi 12-15 minut, aby játra zůstala šťavnatá a neztvrdla. Občas promícháváme. Před koncem přidáme zbytek okurky, omáčku dosolíme a dochutíme pepřem a chilli. Podáváme s chlebem nebo s rýží.