Vepřová panenka s krustou, hranolky a dipem
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 vepřová panenka
- sůl a pepř
- 1 lžíce nastrouhaného Parmezánu
- 2 lžíce strouhanky
- 1 lžíce nasekané bazalky
- 4 středně velké brambory
- olivový olej
- sůl
- Na dip:
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžička majonézy
- lžíce nasekané bazalky
- půl stroužku česneku
- sůl a pepř
Postup Vepřová panenka s krustou, hranolky a dipem
Postup přípravy receptu
-
Brambory nakrájíme na tenké hranolky a dáme je na 15 minut do studené vody, tak je zbavíme přebytečného škrobu. Následně je osušíme a dáme do mísy. Zakápneme je olivovým olejem, osolíme a řádně promícháme. Vložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 220°C do zezlátnutí.
Panenku pokrájíme na asi 2 cm silné špalíky. Ty osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Pánev zakápneme olivovým olejem a panenku z obou stran zprudka orestujeme, aby se zatáhla. V misce smícháme strouhanku, Parmazán, bazalku a promícháme. V této směsi obalujeme panenku ze všech stran, dáme do zapékací misky, nastavíme troubu na 220°C na program gril. Panenku vložíme do vrchní části trouby a pečeme 10 minut. Vytvoří se krásně zlatavá a křupavá krusta.
Než se panenka s hranolky upeče, tak připravíme dip. V misce smícháme jogurt, majonézu, bazalku, prolisovaný česnek, sůl a pepř podle chuti. Dip řádně promícháme. Panenku podáváme s hranolky a dipem.