Vepřová panenka s krustou, hranolky a dipem

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 vepřová panenka
sůl a pepř
1 lžíce nastrouhaného Parmezánu
2 lžíce strouhanky
1 lžíce nasekané bazalky
4 středně velké brambory
olivový olej
sůl
Na dip:
2 lžíce bílého jogurtu
1 lžička majonézy
lžíce nasekané bazalky
půl stroužku česneku
sůl a pepř

Postup přípravy receptu

  1. Brambory nakrájíme na tenké hranolky a dáme je na 15 minut do studené vody, tak je zbavíme přebytečného škrobu. Následně je osušíme a dáme do mísy. Zakápneme je olivovým olejem, osolíme a řádně promícháme. Vložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 220°C do zezlátnutí.

  2. Panenku pokrájíme na asi 2 cm silné špalíky. Ty osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Pánev zakápneme olivovým olejem a panenku z obou stran zprudka orestujeme, aby se zatáhla. V misce smícháme strouhanku, Parmazán, bazalku a promícháme. V této směsi obalujeme panenku ze všech stran, dáme do zapékací misky, nastavíme troubu na 220°C na program gril. Panenku vložíme do vrchní části trouby a pečeme 10 minut. Vytvoří se krásně zlatavá a křupavá krusta.

  3. Než se panenka s hranolky upeče, tak připravíme dip. V misce smícháme jogurt, majonézu, bazalku, prolisovaný česnek, sůl a pepř podle chuti. Dip řádně promícháme. Panenku podáváme s hranolky a dipem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!