Voňavá bylinková kuřecí stehna s mrkvičkou - parní hrnec

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

2 ks Kuřecí stehna s kostí
sůl
2 stroužky česneku
zázvor čerstvý
bazalka čerstvá
2 mrkev větší
kmín drcený
brambory
1 lžíce hladké mouky
vývar z parního hrnce

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí stehna očistíme a zlehka z nich odhrneme kůži.

  2. Česnek se zázvorem oloupeme a pokrájíme na tenší plátky.

  3. Kuře pod kůží osolíme, poklademe plátky česneku a zázvoru a na každé stehno dáme 5 - 6 lístků bazalky. Kůži opatrně stáhneme zpátky. Kuřecí stehna dáme do parní nádoby.

  4. Do parního hrnce dáme vodu dle návodu, přidáme nádobu s kuřetem, přiklopíme a necháme pařit asi 40 min.

  5. Mezitím si nakrájíme na hranolky očištěnou mrkev, osolíme jí a posypeme drceným kmínem.

  6. Brambory si oloupeme, dáme do vody, osolíme a okmínujeme.

  7. Po 40 min. si dáme mrkev a brambory do druhé parní nádoby, dáme jí na parní hnec po nádobu se stehny a necháme ještě asi 15 - 20 min pařit.

  8. V klasickém kastrolku si nasucho opražíme mouku do světle hněda, zalijeme jí částí vývaru z parního hnce a necháme 15 min provařit - do lehkého zhoustnutí. Šťávu dle chuti dosolíme a můžeme dochutit bylinkami.

  9. Kuřecí stehna je dobré v kloubu rozříznout, lépe se pak vaří a nezůstávají polosyrová a nebo si stehna vykostíme a zkrátí se tím i doba tepelné úpravy. Kdo chce, může stehno zbavit kůže, udělat si z česneku, zázvoru, bazalky a soli hrubší pastu a tím stehna potřít.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!