Voňavá bylinková kuřecí stehna s mrkvičkou - parní hrnec
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 2 ks Kuřecí stehna s kostí
- sůl
- 2 stroužky česneku
- zázvor čerstvý
- bazalka čerstvá
- 2 mrkev větší
- kmín drcený
- brambory
- 1 lžíce hladké mouky
- vývar z parního hrnce
Postup Voňavá bylinková kuřecí stehna s mrkvičkou - parní hrnec
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí stehna očistíme a zlehka z nich odhrneme kůži.
Česnek se zázvorem oloupeme a pokrájíme na tenší plátky.
Kuře pod kůží osolíme, poklademe plátky česneku a zázvoru a na každé stehno dáme 5 - 6 lístků bazalky. Kůži opatrně stáhneme zpátky. Kuřecí stehna dáme do parní nádoby.
Do parního hrnce dáme vodu dle návodu, přidáme nádobu s kuřetem, přiklopíme a necháme pařit asi 40 min.
Mezitím si nakrájíme na hranolky očištěnou mrkev, osolíme jí a posypeme drceným kmínem.
Brambory si oloupeme, dáme do vody, osolíme a okmínujeme.
Po 40 min. si dáme mrkev a brambory do druhé parní nádoby, dáme jí na parní hnec po nádobu se stehny a necháme ještě asi 15 - 20 min pařit.
V klasickém kastrolku si nasucho opražíme mouku do světle hněda, zalijeme jí částí vývaru z parního hnce a necháme 15 min provařit - do lehkého zhoustnutí. Šťávu dle chuti dosolíme a můžeme dochutit bylinkami.
Kuřecí stehna je dobré v kloubu rozříznout, lépe se pak vaří a nezůstávají polosyrová a nebo si stehna vykostíme a zkrátí se tím i doba tepelné úpravy. Kdo chce, může stehno zbavit kůže, udělat si z česneku, zázvoru, bazalky a soli hrubší pastu a tím stehna potřít.