Pečená kachní stehna a voňavá kapusta s uzenou slaninou
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 4 kachní stehna
- sůl
- bílý pepř
- olivový olej
- Dále:
- ½ hlávky kapusty
- 10 růžiček kapusty
- 250 g uzené libové slaniny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 větší brambora
- sůl
- pepř
- ocet
- cukr krupice
- 1 menší mrkev
- olivový olej
- 1 dl vody
Postup Pečená kachní stehna a voňavá kapusta s uzenou slaninou
Postup přípravy receptu
-
Kapustu nakrájíme na nudličky, růžičkovou zbavíme vrchních listů a rozkrojíme napůl, mrkev nastrouháme na tenké nudličky, česnek prolisujeme, slaninu nakrájíme na kostičky. Bramboru oloupeme, uvaříme v osolené vodě do poloměkka a vychladlou nastrouháme na jemném struhadle.
Kachní stehna opláchneme, osušíme, z obou stran nasolíme, lehce opepříme, vložíme do pekáčku s trochou oleje, podlijeme vodou, přikryjeme alobalem a dáme péct. Pečeme prvních 15-20 minut na 200°C, potom ztlumíme na 100 °C a pečeme za občasného přelívání výpekem cca 1-2 hodiny, nebo i déle, až jsou stehna měkká. Poslední 30 minut pečeme odkryté na barvu.
Cibuli osmažíme na troše oleje do sklovita, přidáme slaninu a ještě trochu opékáme. Slaninu neopékáme moc, aby nebyla tvrdá, ale jen rozvoněná.
Přidáme kapustu, podlijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme ocet s cukrem (množství je individuální podle toho, jak máme rádi kyselé či ne), nastrouhanou bramboru a vše dusíme do měkka.
Ke konci přidáme česnek, nastrouhanou mrkev, znovu ochutnáme a je-li potřeba, dochutíme solí, octem nebo cukrem a už jen chvíli dusíme.
Hotové servírujeme s kachními stehny lehce pokropenými výpekem. Jako přílohu jsem volila opečené bramborové šišky.