Zapečená kapusta se sýrem

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 střední kapusta
250 g Goudy
100 g slaniny
2 vejce
3-4 stroužky česneku
2 šalotky
majoránka
čerstvě mletý pepř
sůl
kousek másla na vymazání misky

Postup přípravy receptu

  1. Kapustu očistíme, rozkrojíme na čtvrtky a vložíme do osolené vařící vody. Uvaříme do poloměkka. Vodu slijeme, kapustu necháme trochu zchladnout, nakrájíme na jemné nudličky a vložíme do mísy.

  2. Oddělíme žloutky od bílků, ze kterých ušleháme pevný sníh. Ke kapustě přidáme žloutky, prolisovaný česnek, jemně nakrájenou slaninu a šalotku. Osolíme, opepříme a dochutíme majoránkou. Větší část sýra nastrouháme nahrubo a přidáme do mísy. Vše důkladně promícháme a nakonec přidáme sníh. Zapékací misku vymažeme máslem a dáme do ní připravenou směs. Zapékáme v troubě na cca 180°C. Když povrch kapusty začíná zlátnout, posypeme ho zbylým sýrem, který jsme nakrájeli na malé kostičky, a ještě krátce zapečeme.

  3. Podáváme s vařeným bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!