Zapečená kapusta se sýrem
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 střední kapusta
- 250 g Goudy
- 100 g slaniny
- 2 vejce
- 3-4 stroužky česneku
- 2 šalotky
- majoránka
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- kousek másla na vymazání misky
Postup Zapečená kapusta se sýrem
Postup přípravy receptu
-
Kapustu očistíme, rozkrojíme na čtvrtky a vložíme do osolené vařící vody. Uvaříme do poloměkka. Vodu slijeme, kapustu necháme trochu zchladnout, nakrájíme na jemné nudličky a vložíme do mísy.
Oddělíme žloutky od bílků, ze kterých ušleháme pevný sníh. Ke kapustě přidáme žloutky, prolisovaný česnek, jemně nakrájenou slaninu a šalotku. Osolíme, opepříme a dochutíme majoránkou. Větší část sýra nastrouháme nahrubo a přidáme do mísy. Vše důkladně promícháme a nakonec přidáme sníh. Zapékací misku vymažeme máslem a dáme do ní připravenou směs. Zapékáme v troubě na cca 180°C. Když povrch kapusty začíná zlátnout, posypeme ho zbylým sýrem, který jsme nakrájeli na malé kostičky, a ještě krátce zapečeme.
Podáváme s vařeným bramborem.