Pečená krkovice v PH (14 dní naložená) a máslová tarhoňa s baby špenátem

Recepty, Pomalý hrnec

Suroviny

1 kg krkovice
7,5 g česneku
24 g rychlosoli
Dále:
2 velké cibule
1 mrkev
2 stroužky česneku
250 g kostiček uzené slaniny
bílý pepř
1 lžíce sádla
sůl
olej ve spreji
½ dl vody
Příloha:
250 g čerstvého baby špenátu
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžička sádla
125 g tarhoni
máslo na 2,5 prstu
sůl
bílý pepř
voda
Na ozdobu:
1 menší kapie
pár lístků špenátu

Postup přípravy receptu

  1. Rychlosůl s utřeným česnekem smícháme a pečlivě vetřeme do masa ze všech stran. Zavakuujeme nebo zabalíme pevně do potravinářské folie. Necháme takto v lednici až 14 dní. 2 cibule a mrkev nakrájíme na kolečka, jednu cibuli na drobno a 4 stroužky česneku na slabé plátky.

  2. Uleželé maso opláchneme, osušíme, trochu osolíme, už jen opatrně, bylo naložené v soli, opepříme a svážeme provázkem, aby při pečení zůstalo pěkně kulaté.

  3. Hrnec PH vytřeme sádlem, poklademe kolečky cibule, posypeme kostičkami uzené slaniny, na to položíme maso, lehce zastříkneme olejem a dokola dáme mrkev s plátky česneku. Podlijeme ½ dl vody, přikryjeme a nastavíme 10 hodin na LOW.

  4. Na pánvi osmažíme cibuli na lžičce sádla do sklovita, přidáme očištěný špenát zbavený stopek, plátky česneku, osolíme, opepříme, necháme krátce, cca 5 minut, podusit a dáme zatím bokem.

  5. Do kastrolku se silným dnem dáme rozpustit máslo, přidáme tarhoňu a mícháme, než se pořádně obalí máslem. Přidáme tolik vody, aby byla těsně nad tarhoňu, osolíme, lehce opepříme a za stálého míchání dusíme až do měkka. V průběhu míchání, je-li potřeba, přidáváme po troškách vodu. Ochutnáváme a jak je už al dente, vypneme, necháme trochu zchladnout. Během chladnutí vidličkou načechráváme, přidáme do špenátu a zlehka promícháme.

  6. Hotové maso vyndáme, zbavíme provázku a nakrájíme na plátky. Výpek s cibulí, slaninou a mrkví rozmixujeme a je-li nutné, dochutíme.

  7. Servírujeme plátky masa se špenátovou tarhoňou, zdobené červenou kapií a lístky špenátu. Omáčku dáme zvlášť do misky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!