Cizrnová krémová polévka

Recepty, Polévky

Suroviny

1/2 kg cizrny
1/2 kg brambor
4 stroužky česneku
2-3 větvičky rozmarýnu
50-100 g libové anglické slaniny (na kostičky)
olivový olej
sůl
pepř (dle chuti)

Postup přípravy receptu

  1. Cizrnu namočíme a necháme nabobtnat, (nejlépe přes noc). Vodu slijeme a luštěninu řádně propláchneme. Dáme vařit do studené vody asi na 1 až 1 1/2 hodiny - každopádně do měkka. Asi v polovině varu osolíme.

  2. Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a zvlášť uvaříme v osolené vodě. K uvařené cizrně přidáme měkké brambory a ponorným mixérem rozmixujeme do hladkého krému. Zdá-li se nám krém příliš hustý, můžeme ho zředit vodou z brambor.

  3. Naopak, je-li krém příliš řídký necháme přebytečnou tekutinu vyvařit. V každém případě by měl být krém poměrně hustý. Řekla bych, že je jen o něco málo řidší než je například hrachová kaše.

  4. V mezičase prolisujeme česnek a nadrobno nasekáme jehličky rozmarýnu. Dáme je společně se slaninou (já jsem použila uzenou pancettu) na malou pánev a na jedné lžíci olivového oleje osmahneme.

  5. Takto připravenou hmotu vmícháme do již hotového krému a můžeme dávat na talíř. Každou porci zlehka zalijeme olivovým olejem a kdo má rád, může opepřit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!