Vepřový perkelt s tarhoňou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 400 g vepřové plece
- 150 g cibule
- sádlo nebo olej
- 1 plnější lžička mleté sladké papriky, nejlépe maďarské
- sůl
- pepř mletý
- 50 g červené papriky nebo menší kapie
- 2 vyzrálá rajčata
- pár lístečků tymiánu
- vývar dle potřeby
- cca 250 g tarhoni v suchém stavu
Postup Vepřový perkelt s tarhoňou
Postup přípravy receptu
-
Cibuli pokrájíme na kostičky a dáme na zhruba lžíci sádla osmažit dosklovata. Poté přidáme osmažit na kostky pokrájené maso, které osolíme a opepříme. Když se šťáva téměř vysmaží, přisypeme plnější lžičku kvalitní sladké (můžeme i v kombinaci s pálivou) papriky a ještě velmi krátce (aby nezhořkla), ji s masem osmažíme za stálého míchání.
Přisypeme na malé kostičky pokrájenou papriku a pokrájená vyzrálá rajčata, ze kterých jsme vybrali lžičkou semínka, trošku lístečků z tymiánu, promícháme, přidáme cca decilitr vývaru a dusíme zvolna pod poklicí do změknutí masa, za občasného podlití a promíchání.
Vývar přidáváme po troškách, nechceme, aby maso plavalo, pouze by se mělo povalovat a zvolna dusit v zeleninovém sosu. Zahušťovat nebudeme.
Po změknutí masa dle chuti můžeme dle chuti dosolit a opepřit, pokud jsme to s vývarem přehnali, sundáme pokličku a přebytečnou vodu zredukujeme varem.
Během vaření uvaříme tarhoňu dle návodu na obalu v osolené vodě. Po uvaření scedíme a podáváme buď tak, že ji nandáme na talíř a na ni navrstvíme perkelt nebo ji zamícháme rovnou do hotového perkeltu.
Velmi dobře chutná společně promíchané i vychladlé, tedy když zbude...