Vepřový perkelt s tarhoňou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

400 g vepřové plece
150 g cibule
sádlo nebo olej
1 plnější lžička mleté sladké papriky, nejlépe maďarské
sůl
pepř mletý
50 g červené papriky nebo menší kapie
2 vyzrálá rajčata
pár lístečků tymiánu
vývar dle potřeby
cca 250 g tarhoni v suchém stavu

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli pokrájíme na kostičky a dáme na zhruba lžíci sádla osmažit dosklovata. Poté přidáme osmažit na kostky pokrájené maso, které osolíme a opepříme. Když se šťáva téměř vysmaží, přisypeme plnější lžičku kvalitní sladké (můžeme i v kombinaci s pálivou) papriky a ještě velmi krátce (aby nezhořkla), ji s masem osmažíme za stálého míchání.

  2. Přisypeme na malé kostičky pokrájenou papriku a pokrájená vyzrálá rajčata, ze kterých jsme vybrali lžičkou semínka, trošku lístečků z tymiánu, promícháme, přidáme cca decilitr vývaru a dusíme zvolna pod poklicí do změknutí masa, za občasného podlití a promíchání.

  3. Vývar přidáváme po troškách, nechceme, aby maso plavalo, pouze by se mělo povalovat a zvolna dusit v zeleninovém sosu. Zahušťovat nebudeme.

  4. Po změknutí masa dle chuti můžeme dle chuti dosolit a opepřit, pokud jsme to s vývarem přehnali, sundáme pokličku a přebytečnou vodu zredukujeme varem.

  5. Během vaření uvaříme tarhoňu dle návodu na obalu v osolené vodě. Po uvaření scedíme a podáváme buď tak, že ji nandáme na talíř a na ni navrstvíme perkelt nebo ji zamícháme rovnou do hotového perkeltu.

  6. Velmi dobře chutná společně promíchané i vychladlé, tedy když zbude...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!