Makové „Telky“
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 150 g pšeničného kvasu
- 100 g hladké mouky
- 30 g vody
- 30 g změklého sádla
- 4-4,5 lžíce celého máku
- 3-4 g soli
Postup Makové „Telky“
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny spolu jen smícháme a v zakryté míse necháme lehce nakynout – stačí na to 30-40 minut.
Těsto vyškrábneme na pečící fólii na plechu, zlehka pomoučníme a válečkem rozválíme na plát o síle asi 3 mm.
Troubu zapneme na 200 °C a než se vyhřeje, plát rádýlkem rozkrájíme na pásky a ty pak dále na čtverečky nebo kosočtverce. Každý kousek 2-3x propíchneme vidličkou a pak plech vložíme do vyhřáté trouby. Krekry se pečou 12-15 minut, a ne zcela dokřupava, protože chladnutím ještě ztvrdnou.