Tvarohový makovec
Recepty, MoučníkySuroviny
- 0,65 kg tvarohu (400g + 250g)
- 20 dkg mletého máku
- 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru (pokud ho nebudete ničím plnit, tak 3 lžíce)
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek (250 ml) hrubé mouky smíchat s práškem do pečiva
- kůra z 1/2 citronu (i více)
- 1,5 dl mléka (nebo smetany)
- 2 vejce - žloutky, bílky
- 2 dl rozpuštěného másla nebo oleje
- 1 lžíce skořice
- olej na vymazání pekáče
- strouhanka na vysypání pekáče (nebo hrubá mouka)
Postup Tvarohový makovec
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme s práškem. Do misky dáme žloutky a za stálého šlehání přiléváme rozpuštěné máslo, přidáme tvaroh, mák, cukr, vanilkový cukr, kůru, skořici, mléko a rozšleháme nebo dobře umícháme.
Z bílků ušleháme sníh. Střídavě přidáváme do směsi sníh a mouku. Lehce převracíme, aby se sníh nesrazil. Těsto nalijeme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče. Pečeme v rozehřáté troubě na 190°C asi 30 min. Pokud ještě nezezlátnul povrch, přidáme pár minut.