Rychlé makové bobánky
Recepty, CukrovíSuroviny
- 250 g hladké mouky
- 100 g nemletého máku
- 70 g třtinového cukru
- 1 PL vanilkového cukru (domácí)
- 1 KL sypkého vanilkového pudingu
- 2 PL jogurtu nebo zakysané smetany
- 1 PL rumu
- 1 žloutek
- špetka soli
- pikantní džem, zde rybízový
Postup Rychlé makové bobánky
Postup přípravy receptu
-
Do mísy odvážíme všechny sypké suroviny, přidáme máslo, žloutek, rum, jogurt a zpracujeme vláčné těsto.
Necháme ho odležet, asi hodinu nebo i do druhého dne, ale klidně lze zpracovat hned. Z těsta uděláme kuličky, rovnáme je na suchý plech vyložený papírem na pečení a oblým koncem vařečky do nich uděláme důlek. Důlek je třeba udělat co nejhlubší, aby se do něj po upečení vešlo dost džemu, Pečeme na 180 °C do mírného zrůžovění.
Ještě horké naplníme dobrým džemem, ale lze péci přímo s ním. Z této dávky je asi 45-50 kousků.