Meruňkový koláč z kefíru
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 2 vejce
- 280 g polohrubé mouky
- necelý prášek do pečiva
- 250 ml meruňkového kefíru (lze i bez příchuti)
- 140 g cukru krupice (dle kyselosti meruněk)
- 100 g rozpuštěného másla nebo Hery
- Dále:
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání vyššího pekáčku 20x30
- vypeckované meruňky (lze použít i okapané z kompotu)
- 1,5 hrnku drobenky
Postup Meruňkový koláč z kefíru
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme kefír s vejci a cukrem. Přilijeme vlažné máslo, promícháme. Nakonec přisypeme mouku s kypřidlem a vše opět dobře promícháme.
Těsto nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku, rovnoměrně ho rozetřeme, poklademe půlkami meruněk a posypeme drobenkou (tu můžeme ochutit i skořicí nebo vanilkou). Pekáček vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 40 minut, dozlatova - vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit.
Pokud na těsto použijeme obyčejný kefír bez příchuti, těsto doporučuji trochu přisladit.