Meruňkový / broskvový sirup

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

1 kg vypeckovaných meruněk nebo broskví
1 kg cukru krupice
500 ml vody
2 citrony nebo kyselina citronová dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Na sirup použijeme buď jeden kilogram meruněk nebo jeden kilogram broskví. Ovoce vybíráme hodně zralé až měkké, nikoliv však nahnilé. Ovoce pokrájíme, dáme do hrnce, přisypeme polovinu cukru a necháme cca 30 minut odpočívat (pustit šťávu).

  2. Pak přilijeme vodu a vše vaříme na mírném ohni do úplného změknutí. Netrvá to dlouho, jen krátce, protože ovoce používáme hodně zralé a navíc ho budeme mixovat. No a kdo chce, může si dát práci nejen s odpeckováním, ale i s oloupáním slupek. Ovoce po uvaření rozmixujeme dohladka, přecedíme (propasírujeme) přes jemný cedník a dáme opět do hrnce, kam přidáme druhou polovinu cukru a scezenou šťávu z citrónů.

  3. Dle vlastního uvážení můžeme místo citrónů použít kyselinu citronovou. Jestliže jsme se rozhodli pro broskvový sirup, doporučuji okyselit o něco více, jelikož broskve nejsou chuťově tak výrazné jako meruňky.

  4. Po přidání cukru a citronové šťávy (kyseliny) zahříváme sirup na cca 80, maximálně 90 stupňů (aby nezačal sirup želírovat) a za stálého míchání necháme cukr zcela rozpustit.

  5. Pak horkým sirupem naplníme čisté a suché sklenice, vše uzavřeme čistými víčky a dáme sterilovat na 80 stupňů na 15 minut.

  6. Hotové sirupy uložíme v temnu a suchu (sklep, komora), odebíráme dle potřeby, ředíme vodou či sodovkou, přidáváme do čaje místo cukru či medu nebo používáme například jako přeliv na zmrzliny, palačinky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!