Vepřový jazyk v křenovo-hořčičné omáčce
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 3 vepřové jazyky
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- 5 kuliček celého pepře
- 2 bobkové listy
- 1 malá cibule
- sůl
- Omáčka:
- 1 cibule
- 1 lžíce hořčičných semínek
- 1 lžička hořčice
- 2 vrchovaté lžíce smetanového křenu
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- vývar
- 100-150 ml sladké smetany na zjemnění
- sůl
- pepř
- cukr
Postup Vepřový jazyk v křenovo-hořčičné omáčce
Postup přípravy receptu
-
Jazyky omyjeme a uvaříme se zeleninou a kořením doměkka. V papiňáku asi 45 minut. Měkké jazyky ihned zchladíme a oloupeme.
Na omáčku rozpustíme máslo a necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Přidáme semínka a opékáme, až začne lehce prskat.
Vmícháme hořčici a po chvilce zasypeme moukou. Po zasmažení mouku zalijeme cca 400-500 ml vývaru z jazyků. Necháme povařit 10-15 minut.
Omáčku promícháváme, aby se nepřipálila. Kdo chce omáčku úplně jemnou, promixuje ji. Nakonec omáčku zjemníme smetanou a dochutíme. Podáváme s knedlíky a plátky jazyku.