Vepřový jazyk v křenovém aspiku

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

3 vepřové jazyky
1 mrkev
1 petržel
1/4 celeru
1 cibule
3 stroužky česneku
2 bobkové listy
8 kuliček celého pepře
sůl
---
želatina na vaječnou tlačenku
2-3 lžíce smetanového křenu

Postup přípravy receptu

  1. Omyté jazyky dáme vařit se zeleninou a kořením. Vody dáme jen tolik, aby vše bylo těsně potopené. Potřebujeme silný vývar. Vaříme do měkka.

  2. Uvařené jazyky dáme ihned zchladit do studené vody a vývar necháme vychladnout. Jazyky oloupeme a nakrájíme na kostky. Ze studeného vývaru sebereme tuk.

  3. Aspik uděláme podle návodu, jen místo vody ze zeleniny použijeme vývar. Ohřejeme ho a necháme ohřát. Vsypeme želatinu a necháme rozpustit - nesmí se vařit.

  4. Do rozpuštěného teplého aspiku zamícháme křen, podle chuti. Dochutíme a vmícháme nakrájený jazyk. Vše promícháme a nalijeme do vhodné formy, vystlané potravinářskou folií.

  5. Aspik necháme ztuhnout, nejlépe přes noc. Do směsi můžeme přidat uvařenou a nakrájenou mrkev i jinou zeleninu (hrášek, kapii), nebo taky nic, jen to maso.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!