Vepřový jazyk v křenovém aspiku
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 3 vepřové jazyky
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 8 kuliček celého pepře
- sůl
- ---
- želatina na vaječnou tlačenku
- 2-3 lžíce smetanového křenu
Postup Vepřový jazyk v křenovém aspiku
Postup přípravy receptu
-
Omyté jazyky dáme vařit se zeleninou a kořením. Vody dáme jen tolik, aby vše bylo těsně potopené. Potřebujeme silný vývar. Vaříme do měkka.
Uvařené jazyky dáme ihned zchladit do studené vody a vývar necháme vychladnout. Jazyky oloupeme a nakrájíme na kostky. Ze studeného vývaru sebereme tuk.
Aspik uděláme podle návodu, jen místo vody ze zeleniny použijeme vývar. Ohřejeme ho a necháme ohřát. Vsypeme želatinu a necháme rozpustit - nesmí se vařit.
Do rozpuštěného teplého aspiku zamícháme křen, podle chuti. Dochutíme a vmícháme nakrájený jazyk. Vše promícháme a nalijeme do vhodné formy, vystlané potravinářskou folií.
Aspik necháme ztuhnout, nejlépe přes noc. Do směsi můžeme přidat uvařenou a nakrájenou mrkev i jinou zeleninu (hrášek, kapii), nebo taky nic, jen to maso.