Vepřová játra se žampionovo-cibulovým přelivem
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 60 dkg vepřových jater
- mletý černý pepř na opepření jater
- 2 PL (polévkové lžíce)oleje
- 10 dkg špeku
- 2 větší cibule
- 5 žampionů
- 2 dl vody
- 1 kostka zeleninového bujonu
- 1 dcl červeného vína -měla jsem Modrý Portugal
- centimetrový plátek másla
- kdo má rád může použít zelenou nať z cibulky
Postup Vepřová játra se žampionovo-cibulovým přelivem
Postup přípravy receptu
-
Játra opláchneme, osušíme, nakrájíme na silnější plátky-4ks, po okrajích nařízneme, aby se nekroutila a lehce okořeníme mletým pepřem.
Olej dáme do větší pánve nebo hlubšího kastrolu, necháme rozpálit, játra po 3 minutách z každé strany orestujeme, vyndáme na talíř a dáme bokem.
Do výpeku z jater přidáme na větší kostičky nakrájený špek, necháme 4 minutky škvařit, přisypeme nadrobno nakrájené 2 cibule, další 4 minuty restujeme a mícháme, přidáme slupky zbavené žampiony nakrájené na 1/2 cm plátky (nožky necháme osazené a krájíme přímo s něma)zakryjeme pokličkou a necháme 5 minut podusit.
Pak přilijeme 2 dl vody, rozdrobíme kostku bujonu, zamícháme a necháme dalších 10 minut pod pokličkou dodusit.
Poté odkryjeme, přilijeme 1 dl červeného vína, přidáme orestovaná játra, zelenou cibulkovou nať, znovu zakryjeme pokličkou a ještě 10 minut za občasného promíchání ode dna na mírném plameni dusíme. Sporák vypneme a do šťávy pro zjemnění přidáme plátek másla.
Z předešlého dne mi zbyly uvařené brambory, nakrájela jsem je na silnější 2 cm plátky a než se játra dodusila, brambory se osmažily a zároveň ohřály-byly jako příloha:-)