Švestkový koláč z kynutého těsta
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1/2 kostky čerstvého droždí (21 g)
- 60 ml mléka
- 40 g cukru krupice
- 250 g hladké mouky
- 40 g oleje
- 1 vejce
- 1 lžíce vanilkového cukru
- nastrouhaná kůra z 1/4 citronu
- 500 g švestek
- 2 žloutky na potření
- suroviny na drobenku:
- 150 g hrubé mouky
- 150 g cukru krupice
- 150 g másla
- špetka skořice
Postup Švestkový koláč z kynutého těsta
Postup přípravy receptu
-
Postup na drobenku: všechny suroviny smícháme dohromady, a utvoříme drobenku, která musí zůstat sypká.
Těsto: nejdříve připravíme kvásek - do misky rozdrobíme droždí a posypeme ho špetkou cukru. Přelijeme částí vlažného mléka, zamícháme metličkou a za stálého míchání přisypáváme hladkou mouku, dokud nevznikne řidší kaše. Povrch poprášíme moukou a necháme kynout.
Do vykynutého kvásku přidáme zbytek mléka, cukru, vanilkového cukru, mouky, olej, vejce a citronovou kůru a zamícháme a hněteme asi 15 minut dokud nevznikne hladké nelepivé těsto. Poté těsto rozválíme na pomoučněném válu do tvaru obdélníku (okraje necháme silnější).
Takto připravené těsto přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Okraje těsta potřeme rozšlehanými žloutky. Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Pak je rovnoměrně poklademe na koláč a zasypeme drobenkou.
Pečeme v troubě rozehřáté na 170°C 15 až 20 minut do světle hnědé barvy drobenky. Po upečení necháme vychladnout.