Švestkový koláč z kynutého těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

1/2 kostky čerstvého droždí (21 g)
60 ml mléka
40 g cukru krupice
250 g hladké mouky
40 g oleje
1 vejce
1 lžíce vanilkového cukru
nastrouhaná kůra z 1/4 citronu
500 g švestek
2 žloutky na potření
suroviny na drobenku:
150 g hrubé mouky
150 g cukru krupice
150 g másla
špetka skořice

Postup přípravy receptu

  1. Postup na drobenku: všechny suroviny smícháme dohromady, a utvoříme drobenku, která musí zůstat sypká.

  2. Těsto: nejdříve připravíme kvásek - do misky rozdrobíme droždí a posypeme ho špetkou cukru. Přelijeme částí vlažného mléka, zamícháme metličkou a za stálého míchání přisypáváme hladkou mouku, dokud nevznikne řidší kaše. Povrch poprášíme moukou a necháme kynout.

  3. Do vykynutého kvásku přidáme zbytek mléka, cukru, vanilkového cukru, mouky, olej, vejce a citronovou kůru a zamícháme a hněteme asi 15 minut dokud nevznikne hladké nelepivé těsto. Poté těsto rozválíme na pomoučněném válu do tvaru obdélníku (okraje necháme silnější).

  4. Takto připravené těsto přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Okraje těsta potřeme rozšlehanými žloutky. Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Pak je rovnoměrně poklademe na koláč a zasypeme drobenkou.

  5. Pečeme v troubě rozehřáté na 170°C 15 až 20 minut do světle hnědé barvy drobenky. Po upečení necháme vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!