Švestkový koláč (špaldová mouka)
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g špaldové celozrnné mouky
- 250 ml mléka
- 50 g třtinového cukru
- 2 lžičky skořice
- 2 lžíce oleje
- 1 balení prášku do pečiva
- švestky (já měla 8 menších)
- Maková posypka:
- 50 g třtinového cukru
- 40 g celozrnné špaldové mouky
- 40 g másla
- 15 g mletého máku
Postup Švestkový koláč (špaldová mouka)
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravte posypku. Do misky nasypte mouku, mák, cukr a máslo. Ze všech surovin vytvořte posypku a tu zatím uložte do lednice.
Na koláč připravte mísu a do ní nasypte mouku, cukr, skořici, prášek do pečiva a všechny suché suroviny promíchejte. Dále přilijte mléko, olej a vytvořte těsto. Pokud je těsto příliš husté, přilijte dle potřeby ještě mléko. Těsto by mělo mít takovou konzistenci, aby se dalo ve formě rozetřít do stran.
Do vymazaného a moukou vysypaného plechu vlijte těsto a rozetřete ho. Použít můžete i koláčovou formu. Stačí plech menší velikosti.
Na těsto dejte omyté, osušené a vypeckované švestky řeznou stranou nahoru. Na závěr koláč zasypte posypkou.
Plech vložte do předehřáté trouby na 180°C a pečte ho 40-45 minut. Poté ho nechte důkladně vychladnout.