Švestkový koláč (špaldová mouka)

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g špaldové celozrnné mouky
250 ml mléka
50 g třtinového cukru
2 lžičky skořice
2 lžíce oleje
1 balení prášku do pečiva
švestky (já měla 8 menších)
Maková posypka:
50 g třtinového cukru
40 g celozrnné špaldové mouky
40 g másla
15 g mletého máku

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravte posypku. Do misky nasypte mouku, mák, cukr a máslo. Ze všech surovin vytvořte posypku a tu zatím uložte do lednice.

  2. Na koláč připravte mísu a do ní nasypte mouku, cukr, skořici, prášek do pečiva a všechny suché suroviny promíchejte. Dále přilijte mléko, olej a vytvořte těsto. Pokud je těsto příliš husté, přilijte dle potřeby ještě mléko. Těsto by mělo mít takovou konzistenci, aby se dalo ve formě rozetřít do stran.

  3. Do vymazaného a moukou vysypaného plechu vlijte těsto a rozetřete ho. Použít můžete i koláčovou formu. Stačí plech menší velikosti.

  4. Na těsto dejte omyté, osušené a vypeckované švestky řeznou stranou nahoru. Na závěr koláč zasypte posypkou.

  5. Plech vložte do předehřáté trouby na 180°C a pečte ho 40-45 minut. Poté ho nechte důkladně vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!