Švestkový koláč s mákem a drobenkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 220 g hladké mouky
- 160 g cukru krupice
- 150 ml mléka
- 120 g změklého másla
- 3 vejce
- 3 vrchovaté lžíce mletého máku
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka mleté vanilky
- špetka soli
- 16 vypeckovaných a rozpůlených švestek
- Navíc:
- máslo na vymazání formy
- polohrubá mouka na vysypání formy
- Drobenka:
- 80 g polohrubé mouky
- 40 g moučkového cukru
- 40 g másla
- 1/2 lžičky skořice
Postup Švestkový koláč s mákem a drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Nejprve formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Troubu zapneme na 180°C. Připravíme také drobenku z polohrubé mouky, másla a moučkového cukru a necháme ji zatím stranou. Poté omyjeme švestky, rozpůlíme a vypeckujeme.
Do jedné misky smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva, mákem a solí. Ve druhé větší míse vyšleháme krupicový cukr s máslem do nadýchané pěny. Postupně zašleháme zakysanou smetanu, vejce a mletou vanilku. Do máslové směsi střídavě vmícháváme směs mouky a mléko.
Těsto dáme do vymazané formy a bohatě poklademe švestkami. Koláč zasypeme drobenkou a pečeme přibližně 50 minut.