Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves)
Recepty, PolévkySuroviny
- 200 g červených fazolí
- 600 g uzeného vepřového kolena s kostí
- 3 maďarské pikantní klobásy
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 100 g kořenové petržele
- 2 bobkové listy
- 1 malá cibule
- 3 lžíce sádla
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 2,5 l nesoleného masového vývaru případně vody
- 1 vejce
- cca 100 g hladké mouky
- zakysaná smetana
- nasekaná petrželka
- pepř
- sůl
Postup Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves)
Postup přípravy receptu
-
Den předem namočíme fazole.
Druhý den je slijeme a vložíme do velké nádoby, v které budeme polévku připravovat.
Přidáme uzené koleno s kostí i kůží, klobásy vcelku, bobkové listy a očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) také vcelku. Zalijeme studeným vývarem nebo vodou, uvedeme k varu a vaříme na mírné teplotě doměkka (měřítkem jsou fazole). Zatím nesolíme.
Na těstoviny csipetke potřebujeme 100 g hladké mouky a 1 vejce, z kterých na válu připravíme pevné a pružné nudlové těsto.
Zabalíme ho do potravinové fólie a vložíme na cca hodinu do ledničky.
Z polévky vylovíme zeleninu a vyhodíme ji.
Vyndáme maso a klobásy a necháme je chladnout.
Poté maso obereme od kosti, nakrájíme na kusy a klobásy nakrájíme na kolečka.
Vrátíme do polévky a necháme probublávat.
Česnek utřeme se solí.
Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném sádle ji orestujeme dozlatova.
Zasypeme hladkou moukou, promícháme a usmažíme zlatavou jíšku, do které přidáme utřený česnek a mletou papriku.
Takto připravenou jíšku všleháme do vroucí polévky a vaříme dále. V této chvíli polévku dosolíme a případně dochutíme něčím jemně pikantním.
Z ledničky vyndáme nudlové těsto, krátce ho prohněteme a rozdělíme na několik dílů, z kterých vyválíme hádky o průměru cca 0,5 cm. Z nich odkrajujeme půlcentimetrové kousky, prstem je zploštíme a poté všechny kousky naráz vhodíme do vroucí polévky.
Vaříme doměkka.
Polévku podáváme se lžící chlazené zakysané smetany a sekanou petrželkou.