Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves)

Recepty, Polévky

Suroviny

200 g červených fazolí
600 g uzeného vepřového kolena s kostí
3 maďarské pikantní klobásy
100 g mrkve
100 g celeru
100 g kořenové petržele
2 bobkové listy
1 malá cibule
3 lžíce sádla
3 lžíce hladké mouky
2 stroužky česneku
1 lžíce sladké mleté papriky
2,5 l nesoleného masového vývaru případně vody
1 vejce
cca 100 g hladké mouky
zakysaná smetana
nasekaná petrželka
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Den předem namočíme fazole.

  2. Druhý den je slijeme a vložíme do velké nádoby, v které budeme polévku připravovat.

  3. Přidáme uzené koleno s kostí i kůží, klobásy vcelku, bobkové listy a očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) také vcelku. Zalijeme studeným vývarem nebo vodou, uvedeme k varu a vaříme na mírné teplotě doměkka (měřítkem jsou fazole). Zatím nesolíme.

  4. Na těstoviny csipetke potřebujeme 100 g hladké mouky a 1 vejce, z kterých na válu připravíme pevné a pružné nudlové těsto.

  5. Zabalíme ho do potravinové fólie a vložíme na cca hodinu do ledničky.

  6. Z polévky vylovíme zeleninu a vyhodíme ji.

  7. Vyndáme maso a klobásy a necháme je chladnout.

  8. Poté maso obereme od kosti, nakrájíme na kusy a klobásy nakrájíme na kolečka.

  9. Vrátíme do polévky a necháme probublávat.

  10. Česnek utřeme se solí.

  11. Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném sádle ji orestujeme dozlatova.

  12. Zasypeme hladkou moukou, promícháme a usmažíme zlatavou jíšku, do které přidáme utřený česnek a mletou papriku.

  13. Takto připravenou jíšku všleháme do vroucí polévky a vaříme dále. V této chvíli polévku dosolíme a případně dochutíme něčím jemně pikantním.

  14. Z ledničky vyndáme nudlové těsto, krátce ho prohněteme a rozdělíme na několik dílů, z kterých vyválíme hádky o průměru cca 0,5 cm. Z nich odkrajujeme půlcentimetrové kousky, prstem je zploštíme a poté všechny kousky naráz vhodíme do vroucí polévky.

  15. Vaříme doměkka.

  16. Polévku podáváme se lžící chlazené zakysané smetany a sekanou petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!