Knedlo vepřo zelo podle Václava Friče

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

(na maso)
0,5 kg vepřové krkovice
5 stroužků česneku
sůl
pepř
kmín
1 cibule
50 g vepřového sádla
1 lžíce hladké mouky na zaprášení
(na zelí)
1 lžíce vepřového sádla
70 g slaniny na špalíčky
1 cibule
3/4 sáčku kysaného zelí
drcený kmín
krupicový cukr
sůl
ocet
2 lžíce hrubé mouky na zaprášení

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte troubu na 170 °C.

  2. Krkovici osolte, opepřete, posypte kmínem a důkladně ji ze všech stran potřete česnekem.

  3. Maso posaďte do pekáče na kostičky cibule, přidejte sádlo, podlijte hrnkem horké vody a pečte do změknutí asi 1 a půl hodiny.

  4. Zelí pokrájejte, slijte lák do hrnečku.

  5. Na rozehřátém sádle osmahněte slaninu, cibuli a kmín.

  6. Vmíchejte zelí, zalijte lákem a přiveďte k varu. Pak přidejte 3 lžíce cukru, 2 lžíce octa a sůl.

  7. Vařte 15 minut.

  8. Upečené maso vyjměte z pekáče a nechte ho patnáct až dvacet minut odpočinout.

  9. Po přibližně 15 minutách dušení zaprašte zelí hrubou moukou a znovu asi patnáct minut vařte na mírném plameni.

  10. Pekáč, ve kterém jste pekli maso postavte na sporák a zahřívejte.

  11. Vypečenou šťávu s kousky cibule nechte lehce odpařit, pak vsypte mouku a trochu ji osmahněte.

  12. Zalijte 200 ml vody a zhruba patnáct minut vařte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!