Knedlo vepřo zelo podle Václava Friče
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- (na maso)
- 0,5 kg vepřové krkovice
- 5 stroužků česneku
- sůl
- pepř
- kmín
- 1 cibule
- 50 g vepřového sádla
- 1 lžíce hladké mouky na zaprášení
- (na zelí)
- 1 lžíce vepřového sádla
- 70 g slaniny na špalíčky
- 1 cibule
- 3/4 sáčku kysaného zelí
- drcený kmín
- krupicový cukr
- sůl
- ocet
- 2 lžíce hrubé mouky na zaprášení
Postup Knedlo vepřo zelo podle Václava Friče
Postup přípravy receptu
-
Předehřejte troubu na 170 °C.
Krkovici osolte, opepřete, posypte kmínem a důkladně ji ze všech stran potřete česnekem.
Maso posaďte do pekáče na kostičky cibule, přidejte sádlo, podlijte hrnkem horké vody a pečte do změknutí asi 1 a půl hodiny.
Zelí pokrájejte, slijte lák do hrnečku.
Na rozehřátém sádle osmahněte slaninu, cibuli a kmín.
Vmíchejte zelí, zalijte lákem a přiveďte k varu. Pak přidejte 3 lžíce cukru, 2 lžíce octa a sůl.
Vařte 15 minut.
Upečené maso vyjměte z pekáče a nechte ho patnáct až dvacet minut odpočinout.
Po přibližně 15 minutách dušení zaprašte zelí hrubou moukou a znovu asi patnáct minut vařte na mírném plameni.
Pekáč, ve kterém jste pekli maso postavte na sporák a zahřívejte.
Vypečenou šťávu s kousky cibule nechte lehce odpařit, pak vsypte mouku a trochu ji osmahněte.
Zalijte 200 ml vody a zhruba patnáct minut vařte.