Jahodovo-tvarohovy dezert
Recepty, MoučníkySuroviny
- 4 vejce
- 4 polévkové lžíce krystalového cukru
- 4 polévkové lžíce polohrubé mouky (prosáté)
- špetka soli
- plech 30x40 cm
- papír na pečení
- Tvarohová náplň:
- rozpis na formu 30x11x8 cm
- 500 g měkkého tvarohu (u mě Quark)
- 200 ml zakysané smetany (u mě Greek style jogurt)
- 2-3 polévkové lžíce moučkového cukru
- 1 kávová lžička vanilkového extraktu
- citronová kůra z 1 citrónu nastrouhaná
- Kromě toho:
- asi 2-3 polévkové lžíce Nutelly na potření roládku
- asi 300 g jahod
Postup Jahodovo-tvarohovy dezert
Postup přípravy receptu
-
Najprv si upecieme piskotu na roladku a na podlozku. Zvolila som si uplne jednoduchu piskotu. Bielka naslahame so stipkou soli. Ked zbeleju, pridame krystalovy cukor a slahame, kym nie je su bielka pekne biele, huste, leskle a metlicky zanechavaju stopy. Pridame zltky a na najnizsich obratkach ich zaslahame do bielkov. Pridame preosiatu muku a uz iba rucne zlahka, kruzivymi pohybmi premiesame, kym sa pekne sa hmoty spoja. Vylejeme na plech (30x40) vylozeny papierom na pecenie a upecieme pri teplote 190°C asi 15 minut.
Po upeceni vyberieme z rury a jeden kraj pozdlzne zarovname (asi 2-3mm). Odmeriame si sirku formy (u mna 11cm) a odrezeme pas piskoty. Zbytok piskoty aj s papierom stocime do rolady a odlozime bokom vychladnut.
Pripravime si tvarohovu napln zmiesanim vsetkych surovin.
Z vychladnutej rolady stiahneme papier a natrieme ju Nutellou. Opat stocime do rolady. Roladu skratime na dlzku formy, do ktorej ju budeme vkladat.
Formu vylozime potravinarskou foliou. Nanesieme 1/2 tvarohoveho kremu, ulozime do prostriedku roladku a po bokoch ulozime nakrajane jahody. Ja som vylozila aj po stranach formu platkami jahod. Davame pozor pri ukladani jahod. Ukladame spicou dole (po otoceni to bude vrch dezertu).
Prepolene jahody na tvarohovy krem ukladame reznou stranou hore. Zakryjeme druhou polovicou kremu. Mozeme dat este jeden rad prepolenych jahod (ja som nedavala) a prikryjeme odrezanym platom piskoty.
Zabalime do potravinarskej folie a odlozime aspon na dve hodiny do mraznicky a potom dezert prelozime do chladnicky (najlepsie na celu noc). Pred podavanim vyklopime na podnos a ostranime foliu. Krajame na 1,5 - 2 cm platy.