Letní sezemické vepřo, knedlo, zelo

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

Knedlíky ze syrových brambor:
5 velkých raných brambor
5 housek nebo rohlíků (nakrájíme na kostičky a necháme ztvrdnout)
5 lžic polohrubé mouky (nemusí být)
1 vejce (nemusí být)
sůl
hladká mouka na obalení
Cuketové zelí:
3-4 menší cukety
cibule
sádlo nebo olej
cukr - písek nebo krystal, sůl, ocet a kmín podle chuti
1 lžíce hladké mouky
Vepřová pečeně:
vepřové ramínko nebo libovější krkovička
kmín, česnek, cibule, sůl

Postup přípravy receptu

  1. Zelo: Cuketu omyjeme, oloupeme (úplně mladou loupat nemusíme) a nastrouháme na hrubo. Posolíme a necháme pustit tekutinu, kterou z větší části vymačkáme a slijeme. Na sádle nebo oleji osmažíme pokrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, zasypeme ji 1 až 2 lžícemi cukru, který necháme rozpustit a zkaramelizovat. Přidáme cuketu, okořeníme kmínem, a chvilku podusíme. Poté cuketu zasypeme minimálním množstvím hladké mouky, zamícháme, propaříme a podle potřeby rozředíme tekutinou z cukety. Povaříme a dochutíme solí, octem, případně i cukrem. Ideální je připravit si zelí den předem a nechat ho rozležet.

  2. Chodské knedlo ze syrových brambor: Použijte rané brambory, které pustí hodně tekutiny. Oškrabejte je a nastrouhejte najemno, vzniklou tekutinu nevylévejte. Osolte a smíchejte se suchými kostičkami pečiva. Můžete přidat vejce a polohrubou mouku. Hmotu dobře promíchejte a v míse napevno udusejte. Nechte odležet půl hodiny až hodinu a půl. Poté z těsta vytvarujte menší koule zhruba velikosti tenisových míčků. Pevně je stiskněte a obalte v hladké mouce. Dejte je vařit na pařák, který jste potřeli tukem. Bude to trvat 20 až 25 minut. Pak kouličky vyjměte, rozkrojte napůl a servírujte se zelím a pečeným masem. Dílo můžete korunovat osmaženou cibulkou (dobře se osmaží, když ji osolíte).

  3. Vepřo: Maso upečte, jak jste zvyklí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!