Hamburger vepřo knedlo zelo
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- Knedlík (bulka):
- 400 g polohrubé mouky
- 3 lžičky soli
- 1/2 droždí
- 200 ml mléka
- 2 lžičky cukru
- 1 rohlík
- 10 g másla (jedna lžička)
- 1 stroužek česneku
- Zelí:
- 250 g červeného zelí
- 50 g cibule
- 100 ml octa
- 100 g cukru
- 1 malá brambora
- 2 lžičky kmínu
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- Majonéza:
- 3 žloutky
- 10 g citronu (1/3)
- 300 ml oleje
- 1/2 stroužku česneku
- pepř
- sůl
- Maso:
- 600 g vepřového masa
- 4 lžičky kmínu
- 4 stroužky česneku
- 60 g másla
- Podávání:
- 1 jablko
- 2 cibule
- 1 pasterizovaný bílek
- rozmarýn čerstvý
- vločková mořská sůl (Maldon)
- 3 lžičky kmínu
Postup Hamburger vepřo knedlo zelo
Postup přípravy receptu
-
Připravíme kvásek z 50 g polohrubé mouky, 50 ml vlažného mléka a cukru. Kvásek promícháme a necháme vykynout.
Nakrájíme rohlík na kostičky, přidáme rozpuštěné máslo, sůl a rozetřený česnek. Vše smícháme a vsypeme na pečicí plech s pečicím papírem. Pečeme 180°C cca na 10-20 minut dokud nejsou kostičky zlatavé.
Na těsto budeme potřebovat zbytek polohrubé mouky, vejce, mléko, sůl a předtím připravený kvásek. Vše promícháme, dokud nevznikne hladké těsto, nakonec přidáme kostičky z housek. Z takto připraveného těsta si vytvoříme bochánky (cca 100 g) a necháme vykynout.
Na pařáček v hrnci s vroucí vodou vložíme bochánky, přiklopíme a necháme 20 minut vařit v páře. Po vyjmutí propícháme špejlí, aby se nám nesrazily.
Zelí: Kmín zlehka orestujeme na 20 g másla spolu s cibulkou nakrájenou nadrobno, přilijeme trochu vody s cukrem a necháme zkaramelizovat. Přidáme nakrájené červené zelí, na jemno nastrouhanou bramboru, ocet, sůl a necháme pod pokličkou vařit na mírném plameni do změknutí. Na pánvičce připravíme jíšku z másla a hladké mouky, tu následně přidáme do hrnce se zelím, necháme provařit. Nakonec vše případně dochutíme solí, cukrem, octem či máslem.
Majonéza: Vyšleháme žloutky a velmi pomalu za stálého míchání přiléváme olej až do zhoustnutí. Přidáme citronovou šťávu a rozetřený česnek. Nakonec ještě počkáme na hotovou omáčku kterou přidáme z masa, vyšleháme a pridáme sůl a pepř dle chuti.
Maso: Maso volíme podle chuti, nejlépe krkovičku. Lze je upéci v troubě, ale já jsem ho připravoval na pánvičce. Maso si opepříme a osolíme. Na pánvičce zahřejeme sádlo nebo máslo, přidáme kmín a česnek. Přidáme maso pokrájené na plátky asi 2 cm silné (nenaklepáváme). Orestujeme do zlatavé barvy, následně zabalíme do alobalu asi na 10 minut, aby došlo. Šťávu z pánvičky a z alobalu zredukujeme a přidáme ji do připravené majonézy.
Podávání: Před podáváním osmažíme na oleji kolečka cibule. Na sucho orestujeme kmín. Housku rozkrojenou na půl orestujeme na másle. Na spodní část housky nandáme ledový salát, zelí, maso, majonézový dresink, kroužky cibule. Lze přidat i plátky jablka. Horní část housky potřeme pasterizovaným bílkem a posypeme vločkovou mořskou solí (Maldon), orestovaným kmínem a lístky rozmarýnu.