Big hamburger

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

Bulka:
1 sušené droždí na 0,5 kg mouky
1 PL cukru
250 ml mléka nebo vody
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
1 vrchovatá KL soli
60 g oleje nebo rozměklého másla
2 žloutky
Náplň:
3 balíčky mletého hovězího masa (asi 1900 g)
100 g krájené šunky nebo slaniny
sůl
pepř
100 g balíček krájeného tvrdého sýra
listový salát
salátová okurka
4 rajčata
1 cibule
trocha oleje a másla na restování korpusu a náplně hamburgeru
Dip 1:
2 PL Kečupu
1 PL hořčice
sůl
cukr
Dip 2:
Hermelín
půl kelímku zakysanky
2 stroužky česneku
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny nalijeme tekuté suroviny, na ně nasypeme sypké a necháme ji pracovat. Po vykynutí vyndáme těsto na vál, zpracujeme v bochánek, vložíme do dortové rozdělávací formy vyložené papírem. Necháme zakryté folií vykynout ještě 30 minut. Pak bulku pečeme na 185°C 45 min. Po upečení vyndáme bulku z trouby a povolíme kruh formy, Pak 10 minut necháme dojít ve formě, potřeme mašlovačkou vlažnou vodou a vyndáme ji z papíru na mřížku zcela vystydnout.

  2. Maso ochutíme solí a pepřem, namačkáme do kruhu od dortové formy. Pořádně upěchujeme, kruh sundáme a maso upečeme na pánvi na troše oleje z obou stran, asi 4 minuty z každé strany. Na obracení použijeme druhou pánev, sesuneme maso na něj a opatrně otočíme na původní pánev. Upečené maso poklademe plátky sýra a krátce zapečeme v troubě pod grilem.

  3. Druhou pánev vymázneme máslem a dáme nahřát. Korpus rozřízneme dortovým nožem a postupně opečeme na pánvi z řezných stran. Pak pánev zakápneme olejem a postupně na ní opečeme plátky šunky nebo slaniny pěkně do křupava.

  4. Dip 1: V misce smícháme hořčici a kečup, dochutíme solí a cukrem. Do odměrky dáme suroviny na dip 2 a rozmixujeme. Zeleninu nakrájíme: salát rozebereme na listy, cibuli, okurku a rajčata krájíme na kolečka.

  5. Spodní část korpusu natřeme dipem 1, položíme na něj listy salátu, pak maso se zapečeným sýrem, poklademe ostatní zeleninou, plátky opečené šunky nebo slaniny a polijeme dipem 2. Přiklopíme druhou polovinou korpusu a můžeme servírovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!