Kuře s jazykem - jazyky v kuřeti
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- větší kuře
- 1 uzený hovězí jazyk nebo 2 až 4 vepřové jazyky nebo 1 uzený hovězí a 2 vepřové jazyky
- kořenová zelenina
- několik menších cibulí ve slupce
- hodně (asi 5x více než dáváte na vývar) celého divokého koření
- pár hřebíčků
- pepř mletý
- muškátový květ
- sůl
- asi 100 g másla
Postup Kuře s jazykem - jazyky v kuřeti
Postup přípravy receptu
-
I. UZENÝ JAZYK V KUŘETI Do málo osolené VROUCÍ vody (nevaříme polévku) se zeleninou dáme vařit jazyk. Snížíme teplotu a vaříme tak dlouho, až změkne (sklouzne z vidličky);trvá to přes dvě hodiny a nemusíme mít strach že maso převaříme (vysokým obsahem tuku to v lednici zase vytuhne). Jazyk krátce zchladíme pod studenou vodou a sloupneme kůži“ od kořene ke špičce. Podjazyčí za tepla NEODSTRAŇUJEME! Jazyk po vychladnutí dáme ztuhnout do chladničky.
Zatím vykostíme kuře… VIDEOPOSTUP je v poznámce;lze to zvládnout (jistě že ne napoprvé) za méně než 15 minut. Až na samém konci videa je estetický a rychlý ZPŮSOB VÁZÁNÍ ROLÁDY
Plát masa popravíme nožem a opatrně egalizujeme i paličkou. Osolíme, opepříme, opatrně (asi jednou špetkou) ovoníme voňavým kořením.
Z jazyku odstraníme (ale není to nutné) podjazyčí a jazyk zavineme do plátu a pojistíme motouzem (nebo jehlami).
Vložíme švem“ nahoru do pekáče, můžeme s citem posolit, poklademe máslem a pod poklicí a BEZ podlití pečeme při cca 175°C asi hodinu. 1× otočíme, poléváme šťávou, kterou pečeně pustila a na závěr pozlatíme odkryté.
II. VEPŘOVÉ JAZYKY V KUŘETI Postupujeme jak psáno výše s tím rozdílem, že jazyky vaříme v osolené vodě s přebytkem divokého koření.
III. MOZAIKA V KUŘETI
Jazyky vaříme jak psáno výše, ale hovězí a vepřové ZVLÁŠŤ.
Před dalším použitím se snažíme jazyky při chlazení vyrovnat, např. mezi prkénky.
Jazyky rozřízneme podélně napůl.
U vepřových jazyků odřežeme podjazyčí u kořene. Získáme tak (pokud odřízneme i špičky jazyků) hranolky asi 2×2 cm. Pokud špičky neodřízneme, lze jazyky skládat klínovitě špičkami přes sebe.
Z hovězího jazyka nakrájíme také hranolky asi 2×2 cm (jeden jazyk vystačí k naplnění dvou kuřat)
Na kuřecím plátu vytvoříme z jazyků šachovnici kterou zavineme do kuřecího masa a dále postupujeme, jak uvedeno výše (zajistit špagátem, upéci, vychladit, podávat). Poznámka: Maso by šlo patrně vařit i v ďáblově vynálezu – přece nevaříme polévku…
Aby produkt vypadal“ (kůžička se snadno potrhá) tak peču v pekáči vyloženém papírem na pečení…
Provázek odstraňujeme až z vychladlé rolády;možno před porcováním, ale i po naporcování rolády Já podávám po studenu s bílým pečivem nebo i chlebem a mostardou, nebo znojemskými okurčičkami, křenem, příp. s pikantními omáčkami. Mám přátele, co si roládu ohřívají k bramborové kaši…