Fenyklovo-mrkvová polévka se smetanou
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 větší fenykl
- 4 mrkve
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 3 hřebíčky
- půl lžičky fenyklových semínek
- 750 ml drůbežího vývaru
- 50 ml smetany
- sůl
Postup Fenyklovo-mrkvová polévka se smetanou
Postup přípravy receptu
-
Fenykl i mrkev očistíme, nakrájíme fenykl na proužky, mrkev na nudličky. Semínka fenyklu rozdrtíme v hmoždíři, ostatní koření ponecháme celé. Rozehřejeme wok nebo hlubokou pánev (hrnec), přidáme olej a necháme rozvonět koření. Přidáme fenykl a restujeme asi 10 minut, pak přidáme mrkev a ještě 2 minuty restujeme.
Osolíme a zalijeme vývarem, přivedeme k varu a při snížené teplotě vaříme do změknutí. Vyndáme kuličky koření, polévku rozmixujeme do konzistence krému a zjemníme 50 ml smetany. Ihned podáváme samotnou nebo s krutony a ozdobíme natí fenyklu nebo petrželky.