Francouzská cibulová polévka
Recepty, PolévkySuroviny
- 6 ks červené cibule
- 3 lžíce přepuštěného másla (nebo mix olivového oleje a másla)
- 1 lžíce třtinového cukru
- sůl, pepř
- 6 větviček čerstvého tymiánu
- 2 ks bobkového listu
- 200 ml suchého bílého vína
- 1 l slepičího nebo kuřecího vývaru
- 1 ks francouzské bagety
- 200 g sýru Grand Castelli
Postup Francouzská cibulová polévka
Postup přípravy receptu
-
Oloupejte cibule, rozpulte je a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci rozehřejte přepuštěné máslo. Cibuli restujte při nižší teplotě dokud nebude podušená dosklovita, občas ji zamíchejte.
Vmíchejte cukr a nechte cibuli zkaramelizovat. Poté přidejte sůl, pepř, 3 snítky tymiánu, bobkové listy a zalijte vínem. Zredukujte a pak zalijte vývarem. Vařte asi 20 minut.
Mezitím bagety nakrájejte na větší plátky a orestujte na přepuštěném másle z obou stran dozlatova. Přendejte na plech, navrch rozdělte zbývající tymián a zasypte nastrouhaným sýrem.
Plech dejte do trouby na horní gril a pečte při 200 °C, dokud se sýr nerozteče. Hotovou cibulačku ještě dochuťte solí a pepřem. Rozdělte do misek a při podávání ozdobte zapečenými bagetami.