Francouzská cibulová polévka

Recepty, Polévky

Suroviny

6 ks červené cibule
3 lžíce přepuštěného másla (nebo mix olivového oleje a másla)
1 lžíce třtinového cukru
sůl, pepř
6 větviček čerstvého tymiánu
2 ks bobkového listu
200 ml suchého bílého vína
1 l slepičího nebo kuřecího vývaru
1 ks francouzské bagety
200 g sýru Grand Castelli

Postup přípravy receptu

  1. Oloupejte cibule, rozpulte je a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci rozehřejte přepuštěné máslo. Cibuli restujte při nižší teplotě dokud nebude podušená dosklovita, občas ji zamíchejte.

  2. Vmíchejte cukr a nechte cibuli zkaramelizovat. Poté přidejte sůl, pepř, 3 snítky tymiánu, bobkové listy a zalijte vínem. Zredukujte a pak zalijte vývarem. Vařte asi 20 minut.

  3. Mezitím bagety nakrájejte na větší plátky a orestujte na přepuštěném másle z obou stran dozlatova. Přendejte na plech, navrch rozdělte zbývající tymián a zasypte nastrouhaným sýrem.

  4. Plech dejte do trouby na horní gril a pečte při 200 °C, dokud se sýr nerozteče. Hotovou cibulačku ještě dochuťte solí a pepřem. Rozdělte do misek a při podávání ozdobte zapečenými bagetami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!