Polévka koprová - kulajda
Recepty, PolévkySuroviny
- máslo (olej)
- hladká mouka
- cibule
- kmín
- sůl
- brambory
- hřiby
- kopr
- 8 vajec (4 syrová a 4 natvrdo)
- 1 smetana - sladká
- 1 kysaná smetana
- ocet
Postup Polévka koprová - kulajda
Postup přípravy receptu
-
Vejce uvaříme na tvrdo. Na másle (popřípadě oleji, nebo půl na půl) zpěníme cibuli, poté zasypeme moukou, chvíli zasmažíme, zalijeme vodou, dobře rozmícháme.
Přidáme houby (sušené alespoň 2 hod. namočené - nejlépe přes noc), osolíme, okmínujeme a asi půl hodiny povaříme.
Přidáme brambory nakrájené na kostičky a sekaný čerstvý kopr (nebo sterilovaný, ale ten dáme až ke konci) a vaříme až skoro do úplného změknutí brambor.
Uděláme záklechtku z hladké mouky a zahustíme. Za stáleho míchání přidám obě smíchané smetany, poté rozkvedlaná vejce, povaříme 2 minuty. Necháme dojít, ale občas ještě promícháme.
Dochutíme octem, citronem nebo Podravkou bez glutamanu a nakonec protlačíme vařená vejce nebo je dáme zvlášť na talířek rozčtvrtěná.