Uzená zelňačka bez klobásy a bez mouky

Recepty, Polévky

Suroviny

500 g kysaného zelí
1 cibule
2 stroužky česneku
1 větší mrkev
3 brambory
2 hrsti vloček
2 lžičky uzené papriky
50 g špeku
2 lžíce zakysané smetany
sádlo
cca 1,5-2 l uzeného vývaru (nebo jiný)
kmín
cukr
sůl
pepř
chilli

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli, česnek a špek nakrájíme nadrobno, mrkev a brambory na kostičky. Na kousku sádla vyškvaříme špek, zpěníme cibuli s česnekem a přidáme mrkev. Po asi dvou minutách přidáme vločky, kmín a po dalším orestování zasypeme paprikou. Zamícháme krátce a zalijeme horkým vývarem.

  2. Přivedeme k varu a vsypeme brambory. Vaříme asi 8-10 minut, přidáme překrájené zelí a vaříme do změknutí zelí. Nakonec odebereme trochu polévky a smícháme se smetanou. Přidáme k polévce a vaříme už jen krátce. Polévku dochutíme cukrem, pepřem a určitě i chilli. Na talíři zdobíme kopečkem smetany.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!