Uzená zelňačka bez klobásy a bez mouky
Recepty, PolévkySuroviny
- 500 g kysaného zelí
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 větší mrkev
- 3 brambory
- 2 hrsti vloček
- 2 lžičky uzené papriky
- 50 g špeku
- 2 lžíce zakysané smetany
- sádlo
- cca 1,5-2 l uzeného vývaru (nebo jiný)
- kmín
- cukr
- sůl
- pepř
- chilli
Postup Uzená zelňačka bez klobásy a bez mouky
Postup přípravy receptu
-
Cibuli, česnek a špek nakrájíme nadrobno, mrkev a brambory na kostičky. Na kousku sádla vyškvaříme špek, zpěníme cibuli s česnekem a přidáme mrkev. Po asi dvou minutách přidáme vločky, kmín a po dalším orestování zasypeme paprikou. Zamícháme krátce a zalijeme horkým vývarem.
Přivedeme k varu a vsypeme brambory. Vaříme asi 8-10 minut, přidáme překrájené zelí a vaříme do změknutí zelí. Nakonec odebereme trochu polévky a smícháme se smetanou. Přidáme k polévce a vaříme už jen krátce. Polévku dochutíme cukrem, pepřem a určitě i chilli. Na talíři zdobíme kopečkem smetany.