Vídeňský štrúdl - klasické náplně
Recepty, MoučníkySuroviny
- Jablkovo-maková náplň:
- 3-4 jablka (nejlépe domácí)
- 150 g termostabilizovaného mletého máku + trošku na podsypání + 50 g
- 40 g (hrst) rozinek
- 1 vanilínový cukr
- 1 skořicový cukr
- 1zarovnaná KL mleté skořice
- 1/2 PL cukru krystal (nemusí být, podle sladkosti jablek)
- 100 ml kvalitního rumu
- 100 g másla - i víc, dle potřeby
- Višňovo-maková náplň:
- (kompotové višně, tento štrúdl, nesmí být moc sladký)
- 200 g vypeckovaných kompotových višní
- 150 g termostabilizovaného máku + na podsypání + 50 g
- 1 vanilkový cukr
- 1 skořicový cukr
- 1/2 PL krystalového cukru (u čerstvých višní 40 g cukru)
- 2 malinká strouhnutí citronové kůry (nemusí být)
- 100 ml kvalitního rumu
- 100 g másla
Postup Vídeňský štrúdl - klasické náplně
Postup přípravy receptu
-
Opláchneme rozinky na sítku vlažnou vodou, přeložíme do hrníčku s trochou rumu a necháme nabobtnat cca 2 hodiny.
Rozpustíme máslo na potření těsta, cca 50 g. Očistíme jablka od jádřinců a půlky najemno nakrájíme na šířku asi 2 mm. V míse jablka posypeme mákem, přidáme rozinky s rumem a jemně prohodíme.
Rychle vyválíme štrúdlové těsto na papíru, natřeme celé vlahým máslem a kraj těsta podsypeme pruhem máku. Na něj uložíme jablka s mákem, posypeme vanilkovým cukrem, skořicovým cukrem a mletou skořicí. Můžeme přidat 1/2 PL krystalového cukru.
Na to rovnoměrně uložíme 4 kousky másla, 20x20x5 mm. Pomocí papíru opatrně smotáme, lehce urovnáme, zahneme kraje těsta a s papírem přeložíme na plech. Zbylý papír ustřihneme, aby se vešel i druhý štrúdl.
Upečeme do barvy, vyndáme a ihned natřeme vlahým máslem rozmíchaným s rumem, aspoň dvakrát.