Holubcové rolády
Recepty, Mleté masoSuroviny
- Suroviny na dvě rolády
- 600 g mletého masa
- 500 g uvařené rýže
- 8 velkých listu uvařeného zelí
- 2 cibule
- 2 oloupaná a nakrájená rajčata
- 1 dcl smetany ke šlehání
- 1 vejce
- 2 lžíce sádla
- 1 PL soli
- 1/2 PL pepře
- 1 dcl vody
Postup Holubcové rolády
Postup přípravy receptu
-
Jednu nadrobno pokrájenou cibuli osmažíme, přidáme do mísy s mletým masem, vložíme uvařenou rýži, sůl, pepř a dobře promícháme. Na folii rozprostřeme 4 listy zelí tak, aby nebyly žádné dírky a na ně dáme polovinu směsi a pomocí fólie pevně zarolujeme a tak to provedeme i s druhou části listů a směsi.
Pekáč vymažeme sádlem, dno posypeme pokrájenou cibulí, položíme rolády, obsypeme nakrájenými rajčaty, podlijeme vodou a dáme do předem vyhřáté trouby na 200 °C péct na 30 minut. Po této době pekáč přikryjeme alobalem a pečeme dalších 20 minut. Po této době sundáme alobal, rolády potřeme rozšlehaným vejcem a dáme na 10 minut do trouby dopéct. Po vyjmutí rolády necháme mírně vychladit, aby se dobře krájely.
Sosík: Výpek z rolád slejeme do vysoké nádoby, přidáme 1 PL rajčatového protlaku a rozmixujeme. Na pánvičce si osmahneme 50 g na kostičky pokrájeného uzeného boku, přilejeme rozmixovaný výpek, dochutíme solí a pepřem, přilijeme šlehačku a krátce povaříme.