Pikantní cukguláš
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- mladá cuketa cca 300 g
- 1 větší cibule
- 6 stroužků česneku
- 250 g žampionů
- 1 žlutá paprika
- 1 červená paprika
- 3 středně velká rajčata nebo 4 menší rajčata
- 1 - 2 chilli papričky nebo feferonka
- 4 nožičky pikantní paprikové klobásy
- 2 lžíce sádla
- 2 velké brambory
- lžíce mleté sladké papriky (nejlépe maďarské nebo slovenské)
- lžička mleté uzené papriky
- sůl, čerstvě mletý pepř
- lístky čerstvé majoránky
- 2 lžíce polohrubé mouky
- voda podle potřeby
Postup Pikantní cukguláš
Postup přípravy receptu
-
Ve velké pánvi rozpálíme sádlo, přihodíme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět.
Cuketu rozkrojíme podélně napůl a dále krájíme na půlkolečka cca 3 mm silná. Přihodíme do pánve. Papriky a papričky (feferony) nakrájíme na nudličky a šup s nimi do pánve.
Žampiony oloupeme, ale nemusíme, nožky odkrojíme (použijeme např. do polévky) a překrájíme na plátky. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a spolu se žampiony přidáme do pánve.
Klobásu nakrájíme na kolečka a přidáme k zelenině. Nakonec přidáme na čtvrtky nakrájená rajčata, zbavená bubáků. Kdo chce, může i odkožkovat. Všechno promícháme, osolíme, opepříme a krátce orestujeme. Přidáme obě mleté papriky, chviličku zarestujeme a zalijeme studenou vodou.
Vaříme cca 15-20 minut. Kontrolujeme zejména brambory, jsou-li měkké.
Asi ve 200 ml studené vody rozmícháme mouku a přilijeme do pánve. Povaříme cca 10 minut na mírném plameni a dochutíme solí, pepřem. Můžete ještě přidat chilli.
Natrhané lístky majoránky dáme až úplně nakonec. Podáváme s chlebem, zapíjíme dobře vychlazeným pivem.