Tagliatelle s pikantními masovými kuličkami

Recepty, Mleté maso

Suroviny

Těstoviny:
500 g těstovin tagliatelle
4 lžíce strouhaného parmazánu
hrst lístků bazalky na ozdobu
Masové kuličky:
500 g mletého masa (vepřové/ hovězí 300g/200g)
1 stroužek česneku
20 g strouhanky
30 ml mléka
20 g strouhaného parmazánu
1 lžíce nadrobno nasekané bazalky
1/4 Ižičky mletého chilli
3 lžíce olivového oleje
sůl
Omáčka:
4 stroužky česneku
50 ml suchého červeného vína
500 ml rajčatového pyré
50 ml kuřecího vývaru
2 lžíce medu
1/4 Ižičky mletého chilli

Postup přípravy receptu

  1. Připravte masové kuličky. V míse promíchejte maso. Česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno nebo prolisujte a vmíchejte k masu, přidejte zbylé suroviny kromě oleje, prohněťte a z hladké směsi tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu.

  2. V pánvi rozpalte olej na středním plameni. Masové kuličky dejte do pánve a opékejte je ze všech stran dozlatova, trvá to asi 12-15 minut. Pak je přemístěte na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte z nich okapat přebytečný olej.

  3. Připravte omáčku. Oloupejte česnek a podrťte ho nebo nakrájejte nadrobno. V uvolněné pánvi s výpekem, v níž jste opékali kuličky, ho restujte 1-2 minuty dozlatova. Přilijte víno, nechte odpařit alkohol a vmíchejte rajčatové pyré, vývar, med, chilli a špetku soli. Přiklopte a vařte 30 minut na mírném plameni.

  4. Mezitím uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente. Slijte je a nechte okapat v cedníku.

  5. Do omáčky dejte kuličky a chvilku je prohřejte. Trvá to asi 3 minuty. Přidejte těstoviny, promíchejte a rozdělte je na talíře. Každou porci posypte parmazánem a bazalkou a ihned podávejte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!