Tagliatelle s pikantními masovými kuličkami
Recepty, Mleté masoSuroviny
- Těstoviny:
- 500 g těstovin tagliatelle
- 4 lžíce strouhaného parmazánu
- hrst lístků bazalky na ozdobu
- Masové kuličky:
- 500 g mletého masa (vepřové/ hovězí 300g/200g)
- 1 stroužek česneku
- 20 g strouhanky
- 30 ml mléka
- 20 g strouhaného parmazánu
- 1 lžíce nadrobno nasekané bazalky
- 1/4 Ižičky mletého chilli
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl
- Omáčka:
- 4 stroužky česneku
- 50 ml suchého červeného vína
- 500 ml rajčatového pyré
- 50 ml kuřecího vývaru
- 2 lžíce medu
- 1/4 Ižičky mletého chilli
Postup Tagliatelle s pikantními masovými kuličkami
Postup přípravy receptu
-
Připravte masové kuličky. V míse promíchejte maso. Česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno nebo prolisujte a vmíchejte k masu, přidejte zbylé suroviny kromě oleje, prohněťte a z hladké směsi tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu.
V pánvi rozpalte olej na středním plameni. Masové kuličky dejte do pánve a opékejte je ze všech stran dozlatova, trvá to asi 12-15 minut. Pak je přemístěte na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte z nich okapat přebytečný olej.
Připravte omáčku. Oloupejte česnek a podrťte ho nebo nakrájejte nadrobno. V uvolněné pánvi s výpekem, v níž jste opékali kuličky, ho restujte 1-2 minuty dozlatova. Přilijte víno, nechte odpařit alkohol a vmíchejte rajčatové pyré, vývar, med, chilli a špetku soli. Přiklopte a vařte 30 minut na mírném plameni.
Mezitím uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente. Slijte je a nechte okapat v cedníku.
Do omáčky dejte kuličky a chvilku je prohřejte. Trvá to asi 3 minuty. Přidejte těstoviny, promíchejte a rozdělte je na talíře. Každou porci posypte parmazánem a bazalkou a ihned podávejte.