Zeleninová hustá jarní polévka s rýží a kurkumou
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 velká mrkev
- 1 velká petržel
- 1/2 bulvy celeru
- 1 cibule
- 1 pórek
- 1 kedluben
- 1 hrnek uvařené rýže
- 1 lžíce kurkumy (koa)
- sůl
- Podravka
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 1,25 litru vařící vody
- 2-3 lžíce hladké mouky
- 50 g másla
- 1/2 lžičky kmínu
- zelená petrželka i se stopkami
Postup Zeleninová hustá jarní polévka s rýží a kurkumou
Postup přípravy receptu
-
V polévkovém hrnci rozpustíme máslo a vysypeme na ně nejdříve asi tak dvě lžíce posekané petrželové natě (stopečky a tužší části stonků, bez lístků), kmín, očištěnou kořenovou zeleninu, na čtvrt kolečka (nebo půl kolečka) pokrájenou zelenější část pórku, na kostičky pokrájený kedluben a pomalu opékáme za častého míchání.
Když je zelenina pěkně obalená máslem a skoro měkne, přisypeme mouku a necháme ji za stálého míchání opražit. Na moukou obalenou zeleninu nalijeme asi 3 dcl, vařící vody, zpěníme a stále rychle mícháme ode dna.
Po důkladném rozmíchání dolijeme zbytek vody a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme do změknutí zeleniny. Ochutnáme, zda není třeba dát do polévky zeleninový bujón (1 kostku).
Posléze vsypeme vařenou rýži, kurkumu a zbytek póru (bílou část) pokrájeného jako ozdobu na kroužky nebo půl kroužky. Chvíli ještě povaříme (maximálně 5 minut) a odstavíme. Na talíři ozdobíme zelenou petrželkou.