Pečené živáňské špízy se šťávičkou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- Vepřová panenka
- klobása
- cibule
- slanina
- olivový olej
- rajče
- paprikový lusk
- pórek
- česnek
- paprika sladká
- koření na steaky
- nějaká obloha:
- kečup
- hořčice
- tatarka
- může být:
- houby
- játra
- chilli papričky
- žampiony
- párek
- uzené maso
Postup Pečené živáňské špízy se šťávičkou
Postup přípravy receptu
-
Téměř všechny ingredience si nakrájíme na kolečka, nebo malé kousky.
Maso naklepat, posolit, opaprikovat, opepřit, zasypeme kořením na steaky, popatláme utřeným česnekem a olejem.
Uděláme si přehledné kopičky z ingrediencí a postupně je na střídačku napichujeme na špejli, nebo jehlu.
Naskládáme do pekáčku, do kterého dáme trochu oleje a trochu vody. Na špízy poházíme cibuli a pórek nakrájené na proužky, přikryjeme druhým pekáčkem a pečeme v troubě do měkka, aby byly pěkně pečené. Několikrát během pečení podlijeme trochou vody, aby byla šťávička. Tak 15 minut před koncem sundáme víko pekáče, aby špízy byly pečené pěkně do hněda a šťáva se vypekla na tolik porcí, kolik jich použijeme. Tou pak poléváme špízy i přílohu.