Hovězí pečeně na šalvěji a česneku se slzovkou
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 60 dkg hovězího masa (kupuji mimo nožiny jakékoli v akci)
- 1/2 sáčku slzovky podle jedlíků
- 1 červená cibule na tenká čtvrt kolečka
- 6-8 stroužků česneku na tenoučké plátečky
- olej nebo sádlo
- máslo
- sůl
- pepř mletý podle chuti
- koření na krkovičku
- špetku Aztéckého koření (ochutnávám, která kombinace se k sobě hodí))
- 6 listů šalvěje
- hrst libečku kolem masa
Postup Hovězí pečeně na šalvěji a česneku se slzovkou
Postup přípravy receptu
-
Slzovku namočíme v kastrůlku s vodou, navaří se o maličko méně, než kroupy. Maso vcelku opečeme na oleji, sádle nebo obojím, několikrát otočíme, aby nezůstala neosmažená místa a nevytékala šťáva. Potom posypeme maso i šťávu cibulí, česnekem, kořením, šalvějí, libečkem a kousky másla. Přikryjeme poklicí a dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi půl hodiny na 170 °C. Pak přilijeme trochu vody, maso otočíme a pečeme dál.
Jakmile vložíme maso do trouby, přidáme trochu vody k slzovce a dáme vařit. Nejprve na vyšší teplotu, pak stáhnout. vařit jako kroupy, o něco více, než na skus. Ke konci vaření osolíme, je-li třeba, přilijeme trošku vařící vody. Do hotové pak přidáme lžíci másla, necháme rozpustit a zamícháme.
Maso nakrájíme na prkénku na porce a vložíme zpět, přilijeme trochu vody a bez poklice necháme dopéci na 200°C Některé maso je hotové dříve, některé nikdy, jako to moje. Někdy používám falešnou svíčkovou, která je dražší, ale také lepší. Servírujeme se zeleninovou oblohou. Talíř vypadá veseleji.