Hovězí pečeně na šalvěji a česneku se slzovkou

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

60 dkg hovězího masa (kupuji mimo nožiny jakékoli v akci)
1/2 sáčku slzovky podle jedlíků
1 červená cibule na tenká čtvrt kolečka
6-8 stroužků česneku na tenoučké plátečky
olej nebo sádlo
máslo
sůl
pepř mletý podle chuti
koření na krkovičku
špetku Aztéckého koření (ochutnávám, která kombinace se k sobě hodí))
6 listů šalvěje
hrst libečku kolem masa

Postup přípravy receptu

  1. Slzovku namočíme v kastrůlku s vodou, navaří se o maličko méně, než kroupy. Maso vcelku opečeme na oleji, sádle nebo obojím, několikrát otočíme, aby nezůstala neosmažená místa a nevytékala šťáva. Potom posypeme maso i šťávu cibulí, česnekem, kořením, šalvějí, libečkem a kousky másla. Přikryjeme poklicí a dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi půl hodiny na 170 °C. Pak přilijeme trochu vody, maso otočíme a pečeme dál.

  2. Jakmile vložíme maso do trouby, přidáme trochu vody k slzovce a dáme vařit. Nejprve na vyšší teplotu, pak stáhnout. vařit jako kroupy, o něco více, než na skus. Ke konci vaření osolíme, je-li třeba, přilijeme trošku vařící vody. Do hotové pak přidáme lžíci másla, necháme rozpustit a zamícháme.

  3. Maso nakrájíme na prkénku na porce a vložíme zpět, přilijeme trochu vody a bez poklice necháme dopéci na 200°C Některé maso je hotové dříve, některé nikdy, jako to moje. Někdy používám falešnou svíčkovou, která je dražší, ale také lepší. Servírujeme se zeleninovou oblohou. Talíř vypadá veseleji.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!