Kotleta s karamelizovanou řepou a křenovým dipem

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

4 menší kotlety (nebo 2 velké)
hrubě mletý čerstvý pepř
sůl
Na karamelizovanou řepu:
2 čerstvé červené řepy
trochu másla nebo trochu olivového oleje
4 PL octa balsamico
2 PL medu nebo hnědého cukru
3 hřebíčky
4 kuličky nového koření
sůl
Na křenový dip:
1 zakysaná smetana
strouhaný čerstvý křen
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Kotlety po stranách nařízneme, aby se nekroutily, naklepeme a potřeme olejem. Necháme minimálně 2 hodiny odležet.

  2. Osolíme a opepříme těsně před pečením.

  3. Řepu nahrubo nastrouháme. Do pánve dáme máslo nebo olej, cukr nebo med, necháme rozpustit a přilijeme ocet. Vhodíme koření a necháme chviličku bublat. Přidáme řepu, osolíme, zamícháme a podlijeme cca 50 ml vody. Přiklopíme a necháme na mírném ohni 15 minut probublávat. Řepa by neměla být úplně měkká (ale každý podle své chuti).

  4. Rozpálíme pánev, podle toho, kolik jsme použili na kotlety oleje, přidáme olej na pánev. Maso osolíme, opepříme a z obou stran opečeme. Stačí tak 3 minuty z každé strany. Mezitím nastrouháme křen a vmícháme ho se solí do kysané smetany.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!