Omáčky K (kari, karotková, kokosová, kořeněná a z kuřecích drůbků

Recepty, Omáčky

Suroviny

Kari omáčka:
1 lžíce oleje
půlka cibule
2 lžíce hladké mouky
kari koření
mléko podle potřeby
sůl
1 lžíce studeného másla
na přílohu rýže, hrášek a kostičky ananasového kompotu
Karotková omáčka:
250 g karotky
olej
bobkový list
celý pepř
nové koření
hřebíček
citrónová šťáva nebo ocet
sůl
cukr
80 g bešamelové omáčky (40 g másla, 40 g mouky, mléko nebo smetana dle potřeby, strouhaný parmezán nebo ementál)
Kokosová omáčka:
100 g strouhaného kokosu
2 stroužky česneku
1 cibule
60 g tuku
2 lžíce solamylu
2 chilli papričky
sůl
šťáva z citrónu
Kořeněná omáčka:
40 g tuku
40 g hladké mouky
1 cibule
sůl
1 lžíce sladké i pálivé mleté papriky
1 lžička bílého i černého pepře
1 sterilovaná okurka
2 lžíce pálivé hořčice
vývar (i z masoxu)
1 dl kysané smetany
Z kuřecích drůbků:
kuřecí drůbky
kuřecí játra
kořenová zelenina
1 kostka zeleninového bujónu (lze vynechat)
1 menší květák
1 menší cibule
hladká mouka
muškátový oříšek
sůl
Na knedlíčky:
suché rohlíky
vejce (kolik rohlíků, tolik vajec)
mléko
máslo
petrželová nať
muškátový oříšek
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Kari omáčka: Nakrájíme polovinu cibule, zpěníme na 1 lžíci oleje, přidáme 2 lžíce mouky, osmahneme, vmícháme kari koření a zalijeme mlékem. Pak omáčku rozšleháme nebo rozmixujeme, osolíme, povaříme a odstavíme z ohně. Zašleháme do ní 1 lžíci másla, až omáčka zkrémovatí. Podáváme s rýží, do které přidáme sterilovaný hrášek a kousky ananasového kompotu. Pokud je někdo masový, může přidat vařené kuřecí maso (hodí se i dušené nebo zbylé pečené - lépe bez kůže).

  2. Karotková omáčka: Karotku nakrájíme na tenká kolečka a vaříme v osolené vodě, do níž jsme přidali olej, bobkový list, kuličky pepře a nového koření a hřebíček, asi 15 minut. Pak koření vyndáme, omáčku ochutíme citrónovou šťávou nebo octem a cukrem. Na závěr vmícháme bílou jíšku z másla a mouky, zředěnou mlékem nebo smetanou, promícháme a provaříme alespoň 5 minut (míchat, nepřipálit!). Omáčku můžeme také rozmixovat. Podáváme s těstovinami, rýží nebo bramborami. Navrch posypeme parmazánem nebo ementálem.

  3. Kokosová omáčka: Strouhaný kokos smícháme s trochou vařící vody a po 5 minutách slijeme. Ještě 2x opakujeme z toho důvodu, abychom docílili 12 lžic kokosového výluhu. Pak do něj přidáme stroužek rozetřeného česneku a necháme odležet. Pokrájenou cibuli a druhý stroužek česneku osmažíme na tuku, přidáme kokosové mléko, jemně usekané chilli papričky a sůl, jemně promícháme, dochutíme citrónovou šťávou, zamícháme a necháme zhoustnout pomocí solamylu. Použijeme na pikantní grilovaná masa, ryby, drůbež a podobně.

  4. Kořeněná omáčka: Na tuku zpěníme drobně pokrájenou cibuli, osmažíme do růžova, zasypeme moukou a uděláme světlou jíšku. Pak vmícháme papriku, hořčici, zalijeme vývarem a povaříme. Přidáme jemně pokrájenou okurku, osolíme a vmícháme smetanu. Nakonec přimícháme bílý a černý pepř.

  5. Z kuřecích drůbků: Kuřecí drůbky spolu s kořenovou zeleninou a kostkou masoxu uvaříme. Měkké maso obereme a nakrájíme na kousky. V mírně osolené vodě uvaříme malé růžičky květáku. Mezitím připravíme těsto na knedlíčky: Do suchých nastrouhaných rohlíků dáme žloutky, mléko, sekanou petrželku, rozpuštěné máslo, nastrouhaný muškátový oříšek a špetku soli. Po promísení vmícháme z bílků ušlehaný sníh. Z těsta pak děláme knedlíčky o průměru 2-3 cm. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a po zrůžovění zalijeme vývarem. Vložíme kousky masa, knedlíčky a chvíli společně povaříme. Pokud použijeme větší množství vývaru, budeme mít dobrou polévku. Větším jedlíkům k omáčce podáváme rýži.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!