Omáčky S (sardelová, sladká cibulová, sladká k vepřovému, slezinková, staročeská)

Recepty, Omáčky

Suroviny

Sardelová ze sardelové pasty:
40 g másla
40 g hladké mouky
2 dl mléka
1 lžíce sardelové pasty
pažitka k podávání
Sladká cibulová k uzenému masu:
40 g sádla
40 g hladké (polohrubé) mouky
2 velké cibule
1 dl smetany
voda
cukr
sůl
pepř
bobkový list, nové koření a hřebíček
Sladká omáčka k vepřovému masu:
2 plné lžíce švestkových povidel
1 lžíce medu
1/2 l vývaru z masa
3 lžíce červeného vína
strouhaná citrónová kůra
tlučená skořice a hřebíček
strouhanka
Slezinková omáčka:
200 g slaniny
80-100 g slezinek
cibule
80 g kořenové zeleniny
70 g jíšky ze sádla a mouky
1 dl smetany
majoránka
pepř
sůl
Staročeská šťovíková omáčka:
2 hrsti šťovíkových lístků
30 g másla
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce cukru
1/8 l smetany
1/2 l vývaru z masa
sůl
voda, pokud je potřeba

Postup přípravy receptu

  1. Sardelová omáčka ze sardelové pasty: Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, dobře povaříme, přidáme lžíci sardelové pasty, dobře umícháme. Podáváme k hovězímu masu s knedlíkem. Na talíři můžeme posypat sekanou pažitkou.

  2. Sladká cibulová omáčka k uzenému masu: Na sádle dozlatova osmažíme usekanou cibuli, zasypeme moukou a uděláme světlou jíšku, zalijeme vodou a dobře provaříme. Okořeníme bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením a hřebíčkem, zalijeme smetanou, mírně povaříme, přisolíme, přisladíme a nakonec přecedíme. Tato omáčka je krajového charakteru, někde se podává bez použití koření.

  3. Sladká omáčka k vepřovému pečenému i vařenému masu: Do odměřeného množství vývaru přidáme med a povidla, citrónovou kůru, skořici, hřebíček, víno a strouhanku na zahuštění a 5 minut povaříme.

  4. Slezinková omáčka: Připravuje se stejně, jako játrová omáčka a podobně i chutná. Slaninu pokrájíme na kostičky, přidáme pokrájenou zeleninu a cibuli, mírně osmahneme. Pak přidáme slezinku, odblaněnou a na tenké plátky pokrájenou nebo umletou na masovém mlýnku, a za stálého podlévání vodou ji dusíme doměkka. Ze sádla a mouky připravíme světlou zásmažku. Rozvaříme jí vodou a přidáme k měkké podušené slezince. Šťávu procedíme, slezinku a zeleninu umeleme, nebo umixujeme najemno a vložíme zpět do omáčky. Okořeníme a zjemníme smetanou, nakonec přidáme petrželku.

  5. Staročeská šťovíková omáčka: Šťovík přebereme, opereme, spaříme a jemně posekáme. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, šťovík v ní podusíme, zalijeme vývarem z masa a osladíme. Podle chuti osolíme a nakonec přidáme smetanu. Prohřejeme a již nevaříme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!