Omáčky S (sardelová, sladká cibulová, sladká k vepřovému, slezinková, staročeská)
Recepty, OmáčkySuroviny
- Sardelová ze sardelové pasty:
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- 2 dl mléka
- 1 lžíce sardelové pasty
- pažitka k podávání
- Sladká cibulová k uzenému masu:
- 40 g sádla
- 40 g hladké (polohrubé) mouky
- 2 velké cibule
- 1 dl smetany
- voda
- cukr
- sůl
- pepř
- bobkový list, nové koření a hřebíček
- Sladká omáčka k vepřovému masu:
- 2 plné lžíce švestkových povidel
- 1 lžíce medu
- 1/2 l vývaru z masa
- 3 lžíce červeného vína
- strouhaná citrónová kůra
- tlučená skořice a hřebíček
- strouhanka
- Slezinková omáčka:
- 200 g slaniny
- 80-100 g slezinek
- cibule
- 80 g kořenové zeleniny
- 70 g jíšky ze sádla a mouky
- 1 dl smetany
- majoránka
- pepř
- sůl
- Staročeská šťovíková omáčka:
- 2 hrsti šťovíkových lístků
- 30 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 1/8 l smetany
- 1/2 l vývaru z masa
- sůl
- voda, pokud je potřeba
Postup Omáčky S (sardelová, sladká cibulová, sladká k vepřovému, slezinková, staročeská)
Postup přípravy receptu
-
Sardelová omáčka ze sardelové pasty: Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, dobře povaříme, přidáme lžíci sardelové pasty, dobře umícháme. Podáváme k hovězímu masu s knedlíkem. Na talíři můžeme posypat sekanou pažitkou.
Sladká cibulová omáčka k uzenému masu: Na sádle dozlatova osmažíme usekanou cibuli, zasypeme moukou a uděláme světlou jíšku, zalijeme vodou a dobře provaříme. Okořeníme bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením a hřebíčkem, zalijeme smetanou, mírně povaříme, přisolíme, přisladíme a nakonec přecedíme. Tato omáčka je krajového charakteru, někde se podává bez použití koření.
Sladká omáčka k vepřovému pečenému i vařenému masu: Do odměřeného množství vývaru přidáme med a povidla, citrónovou kůru, skořici, hřebíček, víno a strouhanku na zahuštění a 5 minut povaříme.
Slezinková omáčka: Připravuje se stejně, jako játrová omáčka a podobně i chutná. Slaninu pokrájíme na kostičky, přidáme pokrájenou zeleninu a cibuli, mírně osmahneme. Pak přidáme slezinku, odblaněnou a na tenké plátky pokrájenou nebo umletou na masovém mlýnku, a za stálého podlévání vodou ji dusíme doměkka. Ze sádla a mouky připravíme světlou zásmažku. Rozvaříme jí vodou a přidáme k měkké podušené slezince. Šťávu procedíme, slezinku a zeleninu umeleme, nebo umixujeme najemno a vložíme zpět do omáčky. Okořeníme a zjemníme smetanou, nakonec přidáme petrželku.
Staročeská šťovíková omáčka: Šťovík přebereme, opereme, spaříme a jemně posekáme. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, šťovík v ní podusíme, zalijeme vývarem z masa a osladíme. Podle chuti osolíme a nakonec přidáme smetanu. Prohřejeme a již nevaříme.