Omáčky Š - ještě 5x šípková
Recepty, OmáčkySuroviny
- Šípková omáčka podle Rettigové:
- 2-3 dkg sušených šípků nebo 4-5 dkg šípkové marmelády
- 3 lžíce vinného octa
- 3 dl slabší polívky
- 4 lžíce červeného vína
- citrónová kůra i šťáva
- koření (2 hřebíčky, kousek skořice, 6 celých pepřů, 4 nová koření)
- sůl
- na jíšku 2 dkg másla a 3 dkg mouky
- Šípková omáčka gratte cul - jednoduchá:
- bílé víno
- hřebíček
- 1 lžička cukru
- rajčatový a šípkový protlak
- citr. šťáva
- sůl a pepř
- smetana ke šlehání
- Šípková omáčka gratte cul - sofistikovanější:
- 1 cibule
- 1 petržel kořenová
- 2 mrkve a ½ celeru
- 50- 70 g másla
- 4 polévkové lžíce šípkových povidel
- cca 2 l zvěřinového vývaru
- 1 polévková lžíce kuliček černého pepře
- 1 polévková lžíce nového koření
- 8 bobkových listů
- perník na strouhání podle chuti
- 2 – 3 lžíce třtinového cukru (podle chuti)
- hladká mouka dle potřeby
- Šípková omáčka- nejoblíbenější jídlo spisovatele Bohumila Hrabala:
- 40 g másla
- 30 g hladké mouky
- 2 dl vývaru
- 1 dl bílého vína
- 4 lžičky šípkové marmelády
- sůl, cukr, citronová šťáva
- Kanec se šípkovou omáčkou – recept ze slavného filmu Slavnosti sněžnek“:
- 800 g kančí krkovice
- 2 mrkve a 1 celer
- 2 cibule
- 0,5 l červeného vína
- 250 g šípkového pyré
- 4 bobkové listy
- 10 kuliček jalovce
- 10 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření, snítka tymiánu
- 200 g másla a hladká mouka
- pepř, sůl
- 1,5 l kuřecího demi-glace
Postup Omáčky Š - ještě 5x šípková
Postup přípravy receptu
-
Šípková omáčka podle Rettigové: Do kamenného nebo porcelánového hrnce dáme asi 2 dkg suš. šípků, neb 4-5 dkg šípkové marmelády, 3 lžíce vinného octa, 3 dl slabší polévky z kostí a zeleniny, 4 lžíce červeného stolního vína, 2 hřebíčky, kousek skořice, 6 celých pepřů, 4 nová koření, kousek citr. kůry a šťávu z celého citrónu. Vaříme pod pokličkou 1-3 hodiny, až se šípky rozvařují. Omáčku zahustíme zlatavou jíškou z másla a mouky, necháme ještě asi 20 minut na okraji plotny zvolna provařiti, zhoustnouti. Pak ji procedíme, dle potřeby dosolíme, dáme do omáčníku a hodně horkou neseme na stůl. Omáčka musí býti chuti pikantní, nepříliš kyselá a je-li kyselejší, přidáme do ní 2-3 kostky cukru a dobře promícháme. (Nedoporučuje se používat levné kupované marmelády z marketů!)
Šípková omáčka gratte cul - jednoduchá: Svaříme 1/8 l bílého vína se lžičkou cukru a 1 hřebíčkem asi na třetinu objemu. Vyjmeme hřebíček, přidáme po dvou lžících rajčatového a šípkového protlaku, 1 lžičku citrónové šťávy, špetku soli a mletého pepře. Zalijeme 1/8 l šlehačky a necháme přejít varem. Podáváme k pečené zvěřině.
Šípková omáčka gratte cul - sofistikovanější recept z webu: V kastrolu na másle do hněda opečeme kořenovou zeleninu a cibuli. Přidáme divoké koření a cukr, necháme chvíli zkaramelizovat a zarestujeme šípková povidla. Zalijeme vývarem a necháme vařit. Nastrouháme perník a přidáme jej do omáčky. Tu poté zredukujeme a zahustíme podle potřeby jíškou. Omáčku přepasírujeme přes cedník a zašleháme trochou studeného másla.
Šípková omáčka - nejoblíbenější jídlo spisovatele Bohumila Hrabala: Hrabal měl prý rád šípkovou omáčku podle tohoto receptu: Nejdříve z másla a mouky připravíte světlou jíšku, kterou postupně zředíte studeným masovým vývarem a vínem. Omáčku vaříme asi 20 minut. Přidáme šípkovou marmeládu a pokrm dochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou.
Kanec se šípkovou omáčkou – recept ze slavného filmu Slavnosti sněžnek“: V kastrolu na přepuštěném másle zprudka opečeme maso nakrájené na kostky asi 3 x 3 x 3 cm. Osolíme, opepříme a opečené maso pak vyjmeme z kastrolu. Ve výpeku zprudka orestujeme na větší kusy nakrájenou mrkev, celer a cibuli, za stálého míchání necháme zezlátnout. K zelenině vrátíme opečené maso, přilijeme víno a necháme ho vyvařit. Poté přidáme šípkové pyré, bobkové listy, jalovec, celý pepř, nové koření a tymián a zalijeme kuřecím demi-glace. Dáme do vyhřáté trouby a dusíme do měkka. Maso ze základu vyjmeme, omáčku propasírujeme a podle potřeby zahustíme máslovou jíškou. Dochutíme solí, pepřem, případně cukrem. Maso vložíme zpět do omáčky a podáváme s preclíkovým nebo chlupatým knedlíkem.