Celer s mrkví na smetaně
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- menší celer
- větší mrkev
- cibule
- 50 g slaniny
- lžíce másla
- 150-200 g zakysané smetany
- 2 rovné lžíce hladké mouky
- vývar hovězí
- citronová šťáva
- 4 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- špetka cukru
Postup Celer s mrkví na smetaně
Postup přípravy receptu
-
Cibuli, celer, slaninu a mrkev nakrájíme na malé kousky. Rozpustíme máslo se slaninou a přidáme cibuli. Až cibule zesklovatí, přisypeme celer s mrkví, zakápneme citronem a orestujeme.
Po částečném změknutí zasypeme moukou, krátce zarestujeme a zalijeme vývarem tak, aby zelenina byla potopená. Pořádně promícháme, omáčka zhoustne, přidáme sůl a koření, kromě pepře.
Za občasného míchání vaříme do změknutí zeleniny. Ke konci vaření vmícháme smetanu a dochutíme čerstvě mletým pepřem a špetkou cukru. Podáváme s vařeným hovězím masem a bramborami.