Tvrdý sýr

Recepty, Sýry

Suroviny

1 kg tučného tvarohu (tvaroh v aluminiovém obalu, kostka)
1 l farmářského mléka 4% tuku)
1 lžička jedlé sody
2 lžičky citronové šťávy
2 lžíce másla
sůl
koření
bylinky

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce rozdrobíme tvaroh, zalijeme mlékem a přivedeme těsně pod bod varu. Přidáme citronovou šťávu (ne citronku!) a hrnec odstavíme z plotny. Mléko se srazí. Celou směs důkladně procedíme přes gázu.

  2. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme odkapanou směs, sůl, jedlou sodu - popř. koření, bylinky podle chuti. Zvolna zahříváme, až se směs začne tavit.

  3. Roztavenou směs dáme do libovolné nádoby a necháme tuhnout na chladném místě nejlépe do druhého dne.

  4. Je vynikající a dá se i smažit. A hlavně - neobsahuje tolik chemických přísad jako ten kupovaný.

  5. Z této dávky uděláte cca 400 g tvrdého sýru.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!