Houbová omáčka z tvrdých hub

Recepty, Houby

Suroviny

300 g tvrdých hub nejvyšší kvality - pravé hřiby (smrkový, dubový, borový), popř. křemenáče, apod.
175 g bio husté zakysané smetany
1 střední cibule
5 lístků bobkového listu
3 kuličky nového koření
8 kuliček pepře
1/2 kostky zeleninového bujónu anebo 1/3 lžíce Podravky Natur
2 lžičky cukru
Na zahuštění:
hladká mouka nebo tapioková mouka
jíška
prášek ze sušených hub

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné, omyté a nakrájené houby dáme vařit do hrnce (můžeme přidat trošku octa). Krátce povaříme, houby scedíme přes sítko a řádně propláchneme studenou vodou. Hrnec vypláchneme a naplníme novou čerstvou vodou. Toto opakujeme ještě 2x. Poté houby dáme stranou. Do hrnce dáme 300-400 ml nové čerstvé vody.

  2. Oloupeme cibuli, nakrájíme na hrubo, přivedeme vodu v hrnci k varu a dáme do něj cibuli, nové koření, pepř, bobkové listy a bujón nebo Podravku. Vaříme 20 minut.

  3. Poté vývar scedíme přes sítko, do vývaru přidáme houby a vaříme dalších 25-30 minut.

  4. Do hrnečku dáme smetanu, cukr, některé zahušťovadlo a trochu studené vody. Řádně promícháme a přidáme k houbám. Provaříme za stálého míchání dalších 10 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!