Houbová omáčka z tvrdých hub
Recepty, HoubySuroviny
- 300 g tvrdých hub nejvyšší kvality - pravé hřiby (smrkový, dubový, borový), popř. křemenáče, apod.
- 175 g bio husté zakysané smetany
- 1 střední cibule
- 5 lístků bobkového listu
- 3 kuličky nového koření
- 8 kuliček pepře
- 1/2 kostky zeleninového bujónu anebo 1/3 lžíce Podravky Natur
- 2 lžičky cukru
- Na zahuštění:
- hladká mouka nebo tapioková mouka
- jíška
- prášek ze sušených hub
Postup Houbová omáčka z tvrdých hub
Postup přípravy receptu
-
Očištěné, omyté a nakrájené houby dáme vařit do hrnce (můžeme přidat trošku octa). Krátce povaříme, houby scedíme přes sítko a řádně propláchneme studenou vodou. Hrnec vypláchneme a naplníme novou čerstvou vodou. Toto opakujeme ještě 2x. Poté houby dáme stranou. Do hrnce dáme 300-400 ml nové čerstvé vody.
Oloupeme cibuli, nakrájíme na hrubo, přivedeme vodu v hrnci k varu a dáme do něj cibuli, nové koření, pepř, bobkové listy a bujón nebo Podravku. Vaříme 20 minut.
Poté vývar scedíme přes sítko, do vývaru přidáme houby a vaříme dalších 25-30 minut.
Do hrnečku dáme smetanu, cukr, některé zahušťovadlo a trochu studené vody. Řádně promícháme a přidáme k houbám. Provaříme za stálého míchání dalších 10 minut.