Omáčky Š
Recepty, OmáčkySuroviny
- Šafránová omáčka:
- 50 g másla
- 20 g hladké mouky
- špetka šafránu
- sůl
- stopečka bílého vína
- 2 dl smetany ke šlehání
- kadeřavá petržel na zdobení
- Šťovíková základní omáčka:
- 40 g sádla
- 60 g hladké mouky
- voda (vývar)
- sůl
- 4 hrsti zahradního nebo polního šťovíku
- cukr
- 2 dl smetany
- Šunková omáčka:
- 2,5 dl bešamelové omáčky
- 50 g vařené šunky
- 20 g másla
- 0,5 dl mléka
- pepř a sůl
- Šumavská brusinková omáčka:
- hrst brusinek
- 1/2 l vody
- trochu mouky a másla na jíšku
- špetka soli, cukru a pepře
- citrónová šťáva
- Švestko-slivovicová omáčka:
- 200 g sušených švestek
- maizena
- sůl a pepř
- 1 dl červeného vína
- oloupané nasekané mandle a rozinky
- 1 panák moravské slivovice
Postup Omáčky Š
Postup přípravy receptu
-
Omáčky od Š - první část: Šafránová omáčka Nejprve si namočíme šafrán v bílém víně. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme smetanou, ochutíme bílým vínem se šafránem a osolíme. Při podávání zdobíme kadeřavou petrželí.
Šťovíková základní omáčka Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme jí vodou (vývarem), osolíme a povaříme dohladka a dohusta. Pak přidáme posekaný šťovík, povaříme a nakonec přidáme smetanu, dosolíme, osladíme a již nevaříme.
Šunková omáčka Bešamelovou omáčku uděláme z másla, mouky a mléka. Přidáme do ní šunku pokrájenou na kostičky, mléko, pepř, sůl a na mírném ohni povaříme 5 minut. Omáčku zjemníme máslem.
Šumavská brusinková omáčka Brusinky povaříme v troše vody. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji vodou, provaříme a prochladlé brusinky rozmixujeme tyčovým mixérem a pak propasírujeme do omáčky sítem. Přisolíme, přisladíme, případně mírně připepříme a zlepšíme citr. šťávou. Podáváme ke zvěřině. (Pokud použijeme sušené brusinky, které jsou slazené, tak omáčku přislazujeme jen opatrně, nebo vůbec ne. Ovšem z čerstvých brusinek nebo dom. brusinkového kompotu je omáčka mnohem lepší.)
Švestko-slivovicová omáčka - podává se k srnčímu hřbetu Rozvaříme200 g sušených švestek, které rozmixujeme. Získáme lepší chuť, než třeba ze švestkových povidel. Zahustíme maizenou, abychom dosáhli dostatečné hustoty. Osolíme a opepříme, přilijeme deci červeného vína a necháme lehce přejít varem. Potom přidáme nasekané mandle, rozinky a na závěr, těsně před podáváním, panáka dobré moravské slivovice. To je celý kumšt říká gastronomický odborník Zdeněk Šaroun. (Tuto omáčku jedl na návštěvě v Praze i britský princ Charles)