Obrácený koláč s jablky (variace na Tarte tatin) bez lepku, mléka a vajec

Recepty, Moučníky

Suroviny

4 jablka
40 g bezmléčného tuku
50 g cukru
½ lžičky skořice
300 g univerzální bezlepkové mouky (použila jsem Doves Farm samokypřicí)
100 g hladké čirokové mouky
1 prášek do pečiva
100 g cukru
šťáva a kůra z ½ citronu
3 lžíce oleje
cca 400 ml vody
volitelně ½ lžičky xanthanu nebo guaru
volitelně 1 lžíce vlákniny (psyllia, bambusové, bramborové, inulinu…)

Postup přípravy receptu

  1. Jablka oloupeme a nakrájíme na měsíčky. V nepřilnavém hrnci rozpustíme máslo, přisypeme cukru a necháme rozpustit. Přimícháme skořici, přidáme jablka a za občasného zamíchání dusíme asi 5-10 minut (podle křupavosti a šťavnatosti jablek).

  2. Obě mouky promícháme s práškem do pečiva, cukrem, citronovou kůrou a případně xanthanem a vlákninou. Přilijeme olej, vodu a citronovou šťávu a krátce prošleháme, abychom získali hladké, ne příliš husté těsto.

  3. Hlubší plech vyložíme pečicím papírem. Rozložíme na něj podušená jablka i se šťávou, kterou si pustila během dušení. Na jablka rozetřeme připravené těsto. Pečeme při 160 °C asi 30 minut. Po upečení necháme asi 5 minut vychladnout na plechu a poté vyklopíme tak, aby se spodní vrstva s jablky dostala nahoru. Opatrně sejmeme pečicí papír a necháme vychladnout na mřížce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!